Mer Bergman - bokstavsbarn?

Ju mer jag tänker på detta med Ingmar Bergman desto mer gåtfullt är det med hans liv och gärning. Jag undrar om han inte skulle ha blivit diagnostiserad som bokstavsbarn idag?  Kanske Aspergers syndrom? Jag menar kombiantionen av brist på medkänsla med andra, som han själv erkänner i de senaste intervjuerna, och hyperkänsligheten för egen del. Han har aldrig känt med sina fruar och barn och därför kunnat lämna dem vind för våg för att själv gå upp i nästa känsloutlevelse. Samtidigt så blev han så arg och kränkt när skattemyndigheten grep honom att han kräktes och blev fysiskt sjuk. Minsta ifrågasättande verkar alltid ha gjort honom djupt förtvivlad. Dessutom har han ju alltid varit övertygad om sitt eget geni på något sätt.


Kanske har just bristen på medkänsla varit en förutsättning för hans skapande. Den som inte kan känna in i hur andra människor har det / reagerar blir också ofta förvånad över andras reaktioner / svar och förstår dem inte. Då blir de egna dialogerna och åhörandet av andras dialoger fascinerande och ofta obegripliga. Andras svar en överraskning.

Det verkar på något sätt vara det obegripliga som han bearbetat i sina filmer, om o om igen. Han har genom bristen på medkänsla aldrig förstått kvinnor egentligen. När inkännandet fallerar så återstår att använda intellektet. De människor som på något sätt har känslomässiga / sociala handikapp (som jag slarvigt kallar bokstavsbarn) måste förlita sig till att kunna förståndsmässigt analysera sociala situationer för att kunna hantera dem. De blir ofta mycket duktiga iakttagare av andra människors konkreta yttre beteenden för att lära sig ett socialt korrekt beteende, medan förståelsen för det inre livet hos andra och tolkningen av deras kroppsspråk går förbi. 

Oj då, det här blev djupt, det var bara tankar som fladdrade förbi och jag fångade dem i flykten. Nu ska jag bli mer jordnära och ägna mig åt att förbereda kvällens övningar = gäster; handla mat, laga mat, röja det värsta i huset osv

 

Kommentarer
Postat av: Pethra på Inredningsbloggen

Ja, Du, det var intressanta tankar. Den intressanta är ju att han dock kunde skildra kvinnor med fingertoppskänsla, som i Höstsonaten.

Postat av: Nina på Johangården

Jupp, jag tänker som du när det gäller den mannen.

2007-07-31 @ 13:36:07
URL: http://ninajohangarden.blogg.se
Postat av: Lillan


I ett jättefint svenskt tv-program om Ingman Bergman som visades på brittisk tv nyligen talade han bl.a. om att han som pojke var väldigt kelig och alltid ville smeka sin mamma och bli smekt. FÖräldrarna oroade sig Över detta och talade med en läkare som rådde dem att vänja honom av med detta, pojkar skulle inte visa sina känslor ansåg man då. Säkert orsakade det många känslomässiga problem fÖr honom.

2007-07-31 @ 16:00:30
Postat av: Ninni

Ja där satte du huvudet på spiken..att inte jag har tänkt på det förut!!
Ha en skön kväll..kram

2007-07-31 @ 17:42:41
URL: http://ninni.blogg.se
Postat av: Blackout

Du är en oerhört produktiv bloggare, på två dagar händer här massor och nu är det så sent att jag måste sova...får läsa igenom i morgon.

2007-08-01 @ 00:48:31
URL: http://blackout.blogg.se
Postat av: Inga M

Inredningsbloggen: Nja, det finns stråk av beteenden hos kvinnor som känns autentiska och som Du skriver med fingertoppskänsla, men jag hittar inte särskilt många trovärdiga "hela" kvinnor i hans filmer. De känns ofta rätt så konstruerade för att leverera ett bestämt budskap.
Nina: Då är vi nu två!
Lillan: Jag har läst böcker av honom o om honom och förstått att han hade en svår uppväxt, det har säkert präglat honom på många sätt. Hur har Ni det i England nu med allt vatten? Vi ser ibland biler från översvämningar.
Ninni: Tackar, det blev det!
Blackout: Det rasslar på! Välkommen tillbaka!

2007-08-01 @ 08:42:58
Postat av: Alltiallon

Det är bland annat sådana här inlägg som gör att jag tycker det är SÅ trevlig att läsa din blogg. Jag söker alltid, ALLTID ett djup hos alla jag möter. Dessutom högaktar jag självständiga tankar och åsikter som för den delen inte behöver vara helt korrekta eller av min åsikt men de kan leda till en intressant diskussion eller vinkling av livet som kan berika även min "världsbild"....:-)) (Jag, vart nog också lite djup nu..;-))

2007-08-01 @ 08:43:53
URL: http://blogg.expressen.se/alltiallo/
Postat av: Ninni

Morrn...jo vi har mäklare till huset, orkar inte håla på att sälja själv.
Om du såg så stod det att vi har erasweden.com!!
Kramen

2007-08-01 @ 09:23:43
URL: http://ninni.blogg.se
Postat av: Inga M

Alltiallon: Tack snälla för vänliga ord! Visst är det roligt att kunna variera på bloggen och inte renodla, ibland kunna göra rena dagboksanteckningar och ibland lite mer djup! Det uppskattar jag på Din blogg också.

2007-08-01 @ 09:25:26
Postat av: Inga M

Ninni: Ok, jag fattade inte att det var en mäklaradress. Lycka till med husförsäljningen!

2007-08-01 @ 09:27:37
Postat av: En liten tant

Verkligen intressanta tankar. Jag har också funderat över den märkliga människa han var och nog stämmer en hel del med sådant jag vet om Aspberger. Jag läser en bok, en roman, som heter "Den besynnerliga händelsen med hunden om natten" av Mark Haddon. Huvudpersonen, jaget, är en tonårspojke som är autist. En fascinerande inblick i hur han tänker och hanterar världen. Finns i pocket. Mycket läsvärd.

2007-08-01 @ 10:00:45
URL: http://tant.webblogg.se
Postat av: Inga M

Tant: När jag jobbade med barn med autistiska drag så slukade jag ett antal sådana böcker skrivna av det vi slarvigt kallar högfungerande autister. De böckerna var verkliga nycklar till att förstå deras värld och hur de tvingas tänka / agera för att få ihop det enklaste vardagsliv. De böckerna sa mycket mer om deras liv och förutsättningar än alla annan utbildning på området. En fascinerande värld att glänta på dörren till! Därför kunde jag inte låta bli att dra parallellerna till Bergman, igenkännandet blev så påtagligt när jag tänkte efter.

2007-08-01 @ 10:32:44
Postat av: Lillan


Inga, Översvämmningarna i mellersta och sÖdra England har mer eller mindre fÖrsvunnit nu men det kommer att ta månader innan alla skador är återställda. Cornwall klarade sig dock bra trots allt regnandet. De fÖrsta sommarmånaderna i år har varit de våtaste sedan 1766!

2007-08-01 @ 10:51:36
Postat av: Inga M

Lillan: Skönt att Ni har klarat Er någorlunda i alla fall. Bilderna från England såg verkligen hemska ut. Det var som en enda stor sjö och så stack det upp lite kyrkor och enstaka hus här o där.

2007-08-02 @ 00:18:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback