Konstutställning Kristinehamn!

Konstutställning Kristinehamn!
Kristinehamn har fina konstutställningar. På hemvägen i tisdags från Åsbro och bilköpet så tittade vi in där. I lokalen till höger fanns en stor utställning av Bengt Olsson. Han är jätteberömd och bor i Paris. Var förste utställare här på konsthallen när den var ny och så, gör monumentalgrejer. Fast jag begriper inget. Det är nonfigurativt och säger mig ingenting. Bara monumentalt stort och uppblåst och obegripligt. Vi svepte över utställningen på 5 minuter.

Men till vänster här var en mycket sevärd utställning. Det var en samling av bilder gjorda av Matisseelever från Sverige och Norge. M hade tydligen massor av elever i Paris när det begav sig i början på 1900-talet. Här har man samlat ett rejält antal av dem och bilder av dem. Utställningen är gjord i samarbete med Norge och den går vidare till Lillehammer efter Kristinehamn. Exempel på konstnärer representerade här är Sandels, Carl Palme, Per Krogh, Jolin, Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald, Arvid Fougstedt, Maj Bring.

Men alltså, jag har upptäckt en ny konstnär som jag aldrig sett något av förut: Jean Heiberg! Det är en norsk konstnär som alltså också var lärjunge hos Matisse. Om honom sa Matisse att han var fullärd och han var den ende som fick det omdömet. Jag fick reda på det när jag frågade personalen om den här konstnären. Gillade bilderna, porträtten och blev nyfiken. Färgbehandlingen av helfigurer och ansikten är fantastisk.. En del verk påminner om Nolde lite grand men bättre (bilden som heter Akt). Han målar också av sin hustru i ett porträtt som i sin uttrycksfullhet saknar motstycke på utställningen och bilden heter Gullfisker. Roligt att upptäcka någon ny så där!

Lokalen i Kristinehamn på Mariebergområdet, panncentralen är bra. Den passar bra för normalstora verk och har ett fint ljus mot en lugn bakgrund. Men är kanske lite trångt för större verk i de reguljära utställningslokalerna. Men alltid intressanta utställningar som är värda ett besök.

Kommentarer
Postat av: Nina på Johangården

Kom att tänka på hur länge sedan det var jag var i Kristinehamn... i början på 90-talet. Värmland är fint. Har ju bott även där. Fast det är några år sedan.

Postat av: Inga M

NIna: Det är fortfarande fint i Värmland. Jag njuter av det vackra landskapet fast jag bott här nu i drygt 30 år.

2007-07-21 @ 01:37:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback