Dagens jakt började vid gamla kyrk-skolvägen

Da!gens jakt började vid gamla kyrk-skolvägen
Längst bort i bild ser man Guttarbolsvägen o Nobels björk. Björken finns inte kvar längre. Men den har funnits och en gammal man som kallades Nobel brukade sitta där. Nobel bodde på ålderdomshemmet som ligger till vänster där borta. Den här vägen var den gamla skolvägen och kyrkvägen från Guttarbol o Bryngelsbyn till skolan i Signebyn och till gamla kyrkan sägs det. Den går alltså in i Lianeskogen bakom mig där jag tar bilden.

Här gick vi idag jag o Oskar. Han fick direkt god vittring på något som senare skulle visa sig vara två stora rådjur. Jag släppte honom direkt o han drev eller väckte under snabb förflyttning västerut upp i Åsen bakom Warensjös o Sand. Där blev det tyst efter c:a 10 minuter och Oskar letade sig tillbaka till mig. Jag försöker hålla mig stilla så att han ska hitta mig lätt så här i början på hans injagning. Han blir ju lite orolig när han tappar bort spåret o vill komma i kontakt med mig. Det gjorde han nu genom att gå tillbaka i eget spår. Sedan fortsatte vi upp emot åsen. Nu lägger jag bilderna så att det går att läsa dem i rätt ordning neråt alltså och inte som vanligt på bloggen oppåt.  Oskar driver med bra skall, tätt o hörbart, växlar mellan grovt o fint.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag gillar när du berättar om jakten...tycker det är så spännande. Är SÅÅÅ avundsjuk på grannens viltdamm här nere i skogen och skulle gärna vilja ha en egen. Men...det kostar pengar, pengar att gräva. Hittade ett slaget rådjur när jag var ute och gick häromdan. Vet ej vad som slagit det, men det är väl varg eller lo. Båda dessa strövar här... Ha det. Anna

2007-01-02 @ 20:11:27
Postat av: Inga M

Ett rådjur som nyss är slaget av lodjur och alltså inte skadat av något annat djur (räv som ätit efteråt eller så) har eventuellt ingen synlig skada alls. Lodjur biter ofta ihjäl rådjur i halsen. Det betyder att man ser ingen skada förrän man flår bort skinnet i halspartiet. Då ser man 4 blodiga små hål i köttet. Hålen sitter med 4-5 cm mellanrum om jag minns rätt. Har inte sett något i år men ett antal förra året. Då dödades många rådjur här av lo. Många utan att vara ätna av alls.
De djur vi sett som är tagna av varg har mer slit- och bitskador i bakkroppen och på sidorna efter att ha varit jagade. Sedan har vargarna ofta börjat äta i magen och vidare inåt. De är ju gärna flera och jagar i grupp medan lodjuren är mer ensamjagare eller ett par.

Ja, nu blir det nog mycket jakt framöver med två valpar och lediga dagar.

Roligt att Du gillar jakt och att höra om jakt. Jag är inte säker på att alla gör det men det är en helt juste verksamhet som inte alls behöver skämmas för sig. Men tyvärr är den omgiven av många fördomar från dem som inte vet vad vad det handlar om eller hur det går till.
Anledningen till att jag vill godkänna alla kommentarer före publicering är ju just att jag vid flera tillfällen blivit trakasserad av en militant rovdjursvän o jaktmotståndare samt hans organisation.

2007-01-02 @ 23:15:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback