Bloggande = intellektuell förflackning?

Strömavbrott igår kväll. Hade nytta av min strömavbrottsparanoia som får mig att, genast vid hot om analkande avbrott i elförsörjningen, fylla vatten hinkarna i duschen för att ha något att spola i toaletten med och fylla en termos med varmt vatten för att få lite frukostdryck. 

Men sen missade jag ett av få teveprogram som jag velat se: Krönikan.   Det blev heller inget bloggande. Istället gjorde jag det som jag oftare gjorde före bloggandets tid: Läste en bok. Det funkar vid strömavbrott, har en bra pannlampa.   Det blev plötsligt tydligt - tiden för bloggande tas från  bokläsartiden.

Hur blir det? Total intellektuell förflackning? Risken finns, något att fundera över! Jag läser fortfarande böcker men färre.

Den bok jag läste igår kväll var en bok som blivit liggande oläst ett tag. Den är väl kanske inte höjden av intellektualitet (eller vad det kan heta?) men himla bra. Det är en kriminalroman med lite mer bottnar än bara själva storyn och innehåller bra, men lite annorlunda, personporträtt. Det är inte bara schabloner  och enbart goda respektive enbart onda figurer. Dessutom känns den lite nutid genom att datoranvändingen är central i berättelsen.  Boken heter "Män som hatar kvinnor" och den är skriven av Stieg Larsson. Rekommenderas!

Kommentarer
Postat av: Snurran

Det "där" med böcker...Det är spännande ! Jag tycker att böcker är väldigt viktigt,då barnen var små..även nu..så lånar jag böcker till dom.Jag läste väldigt mycket böcker för dom som små.Då dom började kunna läsa själva så läste vi tillsammans.
Men själv, egna böcker har jag aldrig riktigt hittat till...Jag har läst ,för att försöka hitta dit...Men på något märkligt sätt så tycker jag att det är lite slöseri med tid..;)Eller så finns inte den tiden i mitt liv just nu att jag prioriterar det. Det här måste jag fundera vidare över.

2007-01-10 @ 10:38:31
Postat av: mildamakter

Jag tyckte mycket om Stieg Larssons båda böcker och väntar nu med spänning på trean. Synd att han dog så ung så att det inte blir fler böcker av honom

Postat av: Zofy

Visst är det intellektuell förflackning. Man näljer om man ska surfa/blogga eller läsa det sista man gör innan man går och lägger sig.....och oftast blir det det förstnämnda...så lite strömavbrott ibland skadar inte...

2007-01-10 @ 13:55:59
URL: http://zofy.blogg.se
Postat av: Inga M

Snurran: Jag blir också lite kluven. Jag har varit en riktig bokmal som barn och som yngre vuxen. Undrar om det är tidens trend som jag hänger med på och alltså bloggar / läser nättidningarna istället för att ägna mig åt den djupläsning som böcker kräver? Samtidigt vill jag som lärare att barnen ska priotitera läsningen framför datorn. Fast hur gör jag egentligen själv alltså???

Mildamakter: Det visste jag inte, att författaren Stieg Larsson var död. Hade hoppats på fler böcker av honom.

Zofy: Med motorsäng och laptopen bredvid så är risken stor att det blir dator istället för böcker. Inte helt fel med ett litet strömavbrott då och då. Fortums urdåliga elnät fyller alltså en kulturell funktion!

2007-01-10 @ 18:09:45
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: RS

Jag läser rätt mycket trots att jag bloggar mycket. Men ibland känner jag att jag bara måste stänga av datorn en hel dag eller helg för att bara läsa i böcker istället. Kan tröttna på att ta till mig info via bildskärm ibland. Men det brukar gå över på en dag.:)

2007-01-10 @ 20:48:15
URL: http://kulturbloggen.com/
Postat av: pimpim11

Den har jag läst håller på med den andra i trilogin.
Kanske bra att det blir strömavbrott ibland så man låter bli datorn./pimpim

2007-01-10 @ 20:54:49
URL: http://pimpim11.blogg.se
Postat av: Inga M

RS: Jag har så mycket jobb och andra åtanganden att det med automatik blir datorfria dagar ibland, men jag undrar hur det skulle bli om jag inte hade det. Då skulle jag nog behöva bli en mer medveten datoranvändare, tänka efter och göra de där medvetna valen.

Bloggandet tar av min bokläsningstid, men för många kanske det är tevetid som går åt. Jag har aldrig varit någon entusiastisk tevetittare så där finns inte så mycket att ta av.

2007-01-10 @ 20:57:56
Postat av: Inga M

Pimpim: Oj, är det så många som läser Stieg Larsson! Vilken slump! Jag måste genast skaffa mig nästa bok i ordningen och knäppa av datorn några kvällar!

2007-01-10 @ 21:01:52
Postat av: Eva

Stieg Larssons båda deckare är två sällsynt bra böcker tycker jag, så bra att jag läste dem i ett sträck och nästan inte rörde datorn de dagarna i somras. Det ska mycket till för att det ska hända.
Det är verkligen beklagligt att han gick bort så i förtid. Men en deckare till ska vara på väg i år.

2007-01-10 @ 21:08:23
URL: http://www.evagun.se/blogg/
Postat av: Excessa

Jag läser i perioder men det är sällan jag numer hittar en bok som fångar mig så till den grad att omvärlden försvinner.. Gissningsvis så tror jag att det har med åldern att göra, för som ung så väntade ju varenda äventyr runt hörnet. Som en anings äldre har jag ju vart med om i alla fall lite mer. Böckerna fyller en viktig del i livet eftersom de förmedlar äventyr och känslor vi inte varit med om, och de är väl inte konstigt om det behovet blir svårare att fylla.. eller är jag ute o cyklar nu?

Men att bloggande och bloggläsande skulle resultera i total intellektuell förflackning? Nej, det tror i alla fall inte jag! Tankar skrivs, läses, tas in o funderas på.. Vi får möjlighet att möta spegelbilder.. tankar ger ringar på vattnet och gårkvällens läsande ger oss reflektioner att tänka på.. Vi lär oss av varandra och får tips om allt o inget.. Fast en god bok är ju heller aldrig fel!

Förresten så kan strömavbrott (i begränsad omfattning som några timmar eller så) vara ett underbart tillfälle att få slippa alla surrande elapparater som finns i våra hem.. Det ju blir skönt tyst!

2007-01-10 @ 21:37:45
URL: http://excessa.blogg.se
Postat av: Inga M

Eva: Jag har av bloggkollegor förstått att bok nr 2 kom ut i somras o bok nr tre är att vänta.

Excessa: Jag tror att Du har rätt. Bokläsande och tevetittande är ju inte dialoger egentligen utan monologer. Det blir dialog kring dem först när man samtalar och diskuterar runt omkring så som man exempelvis gör på bloggen.

Alltså bidrager bloggen till kulturen. Bäst borde en god kombination av bokläsande o bloggande vara. Hälften av varje kanske (på sillerudsmål: harta tå hört).

Fast jag misstänker nog ändå avdöda hjärnceller för att ha ett finger med i spelet, när det gäller mindre bokläsande vid högre ålder. Det känns segare i hjärnan helt enkelt.

2007-01-10 @ 23:44:41
Postat av: Björn

För min del tar nog bloggandet mest sin tid från TV-tittandet så det är ingen större risk för intellektuell förflackning (av det skälet). Bokläsandet har sin egen tid och sker alltid när jag gått och lagt mig. Om jag tar din rekommendation till bok så ska du få en tillbaka om en annan man som hatade (?) kvinnor ? Kvinna i grönt av Arnaldur Indridason. En bok jag läste ut i gårkväll och som gjorde starkt intryck på mig. Jag har haft tur och hittat tre sådana på raken nu, det är inte så ofta det sker J

2007-01-11 @ 10:36:17
URL: http://www.klix.se/wordpress
Postat av: Inga M

Björn: Tack för tipset! Jag ska spana efter den boken!

Ett sätt att behålla bokläsningen vore ju förstås att ta bort datorn från sängen, men det är ju så himla lättvindigt så här!

2007-01-11 @ 23:07:41
Postat av: Manon

Åh, jag älskar böcker och har precis kommit igång med att läsa igen och det är sååå underbart!

Läsre nu trollkarlsböckerna (övärlden) av Leguin och jag gillar den. Har abstinens nu för jag har läst ut första boken och väntar på resten från nätbokhandeln. Läste dessa böcker som tonåring och tyckte dte var spännande berättelser (fantasy) men som vuxen inser jag hur mångbotnad den är och mycket djupare än vad man kan tro vid första anblickan!

Det är SKÖNT att läsa!

2007-01-12 @ 10:50:46
URL: http://manon.blogg.se
Postat av: Anki

Jag har hört andra också som läser just den boken och jag undrar så vad som är anledningen till hatet. Men både du och mina andra kompisar säger att boken är bra, så jag får väl stilla min nyfikenhet tills jag läst den själv.

2007-01-12 @ 12:24:20
URL: http://ankitankar.blogg.se
Postat av: flasknosen

Håller med Manon om att det är SKÖNT att läsa.

Angående den eventuella intellektuella förflackningen tror jag att det mesta kan bidra till det, om det blir fööör mycket av en vara. Vad som i så fall är "för mycket" avgör man givetvis bara själv. Variation mår i alla fall jag bra utav.
Håller också med Excessa om att det utbyts många tankar som föder tankar osv på bloggen.
En "liten sallad" av alltsammans, tilltalar i alla fall mig.

2007-01-13 @ 11:29:43
URL: http://flasknosen.blogg.se
Postat av: Inga M

Manon; Kul att höra att någon mer läser om böcker. De Du skriver om har jag inte läst, måste göra det.
Däremot har jag läst om en del av Astrid Lindgrens böcker för att just få med alla bottnar som man missar när man läser dem som barn. Fattar fortfarande inte varför hon inte fick nobelpriset; med hennes otroligt säkra språkbehandling och stora författarskap.

Anki: Mmmm den är bra. Läs böckerna i ordning så funkar det bättre.

Flasknosen: Jag gillar också det här utbytet av tankar, men om man inte läser något eller är med om något mellan skrivtillfällena så blir det ju lite magert. Lite av varje gärna! Sallad ett bra uttryck.

2007-01-13 @ 16:24:54
Postat av: Julia

Jösses. Jag försöker följa den här diskussionen (förlåt att jag kommenterar ett så apgammalt inlägg men jag hittade det av en slump och tycker diskussionen är intressant) men störs av att jag inte riktigt vet vad ordet "förflackning" betyder. Kan du förklara det lite så det blir lättare för mig att förstå den exakta innebörden? (Nej, jag skojar inte.)

2009-09-18 @ 18:04:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback