Sällskapssjuka matvrak!

image1457
Mmm tanken slår mig när jag ögnar igenom min blogg ibland, sällskapssjuka matvrak är vi nog! I varje fall så är det mycket äting.

Igår kväll, fredag, så hade vi goda vänner här på lite mat. Jag gjorde en gammal maträtt som Roland önskat sig ett tag: Banankött.

Den är så här ungefär.

Bryn drygt 1 kg älgkött av exempelvis ytterlår skuret i små bitar, salta och peppra
Späd med 6 dl vatten / buljong och låt  det koka 25 minuter
Sila  ifrån spadet och gör en sås på bottenredning dvs


Smör  i en kastrull, 2 tsk curry och 2 tsk paprika brynes i och sedan i med 4 msk vetemjöl / maizena. Späd med spadet lite i taget och låt det koka upp. Späd med 5 dl vispgrädde och två paprikaostar, men nu får det inte koka längre, bara smälta.

Lägg i en stor form eller två mindre de brynta köttbitarna och bred över 2 skurna purjolökar, 3 röda paprikor i bitar,  och 4 bananer skurna i skivor. Häll över såsen och ställ in i ugnen i 25 minuter på c:a 200 grader.

Till det serverade jag ris och potatis (eftersom jag vet att en del av gästerna föredrar potatis!) en sallad och Dollans grönsaksgratäng.

Dollans grönsaksgratäng görs så här.

Skiva tunna skivor av squash och tjockare skivor av tomater och varva dem genom att ställa dem på högkant i en form tätt, tätt ihop. Mellan skivorna lite här och där tunna skivor av rödlök och ost. Jag tog mjuk sojaost förstås, men annars går det bra med annan ost. Över detta hällde jag en sky av mycket koncentrerad grönsaksbuljong (för det blir mycket vätska som späder ut från det övriga) vitt vin, krossad vitlök mycket av, salt och peppar.  Strö över polentagryn (fick jag inte tag på så jag tog glutenfritt ströbröd) Gör mycket för det går åt mycket!

Sedan in i ugnen i 180 grader 45 minuter. Vrid ner till 100 grader och låt stå ytterligare 30- 60 minuter.  Ös under tiden.

Desserten blev enkel: Mörk chokladtryffel med osockrade björnbär, vispgrädde, tofuglass och kaffe till.

Vi hade en jättetrevlig kväll med mycket berättande och många minnen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback