Julmarknad i Baldersnäs!

image1459
Vi var på julmarknad i Baldersnäs igår lördag. Det slumpade sig så att Roland inte jagade längre än till halv 2 och då blev det lite tid att åka på julmarknad. Vi har pratat en del om Baldersnäs där vi var förra året och det blev dit vi åkte. Baldersnäs ligger en bit nedanför Bengtsfors och Billingsfors i Dalsland och vi har ¨väl så där en 6 mil dit på lätt slingriga vägar. Baldersnäs ägs av Ingvar Oldsberg och gick med 2,7 miljoner back förra året och en del skulder har han tydligen haft hos kronofogden. Han köpte hela anläggningen för 4 miljoner av kommunen men fick den nu uppvärderad till 12 miljoner och klarade därmed med ett nödrop en del av sina ekonomiska bekymmer här. Det har varit mycket diskuterat här om det var rätt att sälja så billigt och Bengtsfors kommun  har fått på pälsen för det.

Jag tror  inte att detta i grunden är dålig ekonomi för Oldsberg  fast det kan se ut så med röda siffror och skulder. Antagligen kan man samla på sig en förmögenhet genom att skjuta skatter och så framför sig helt lagligt. Några oegentligheter handlar det säkert inte om.

image1460

Baldersnäs är ju ett slott med gamla fina uthus med ett alldeles levande jordbruk. Det finns en kobesättning som vi  kunde känna lukten av och bli nostalgiska. Det här är gamla ladugården och den är så vacker med en stenmosaik. Vi faller lite i trans över den varje gång vi är här.

Vi har ätit god mat  på Baldersnäs restaurang någon gång men lika ofta har maten varit stolpskott. Det som en gång sades vara utegrillad oxfile var karré och  det var rätt snuskigt vid förra årets julbord (se bloggen förra året!) . Så i år avstod vi från att äta här.

Men jag fick tag på en del fina julklappar, tycker jag i alla fall. Får se vad mottagarna säger.  Det är fint hantverk som visas i alla fall och priserna är rimliga. Marknaden har varit i gång hela veckan så nu på slutet var det lite avslaget med rätt lite folk.

image1461
Vägen till Baldersnäs var i alla fall vacker. Det var lite snö och rimfrost på träden. Det ger en grafiskt landskap som är fint att se.

Kommentarer
Postat av: Anders Gillberg

Läste dina reflektioner om Baldersnäs och Oldsberg.
Att under två år göra förlust med 5.300.000 torde inte vara av skäl som skatteupplägg snarare brist på analys före köpet av herrgården, troligtvis blev han exalterad över att komma över anläggningen för en grindslant, (budet var ju skyddat av kommunen samt rädda Baldersnäskommiten med Stig Bertilsson fd riksdagsman och ägare till tidningen Dalslänningen, god vän med Ingvar). Att likviditeten måste vara hårt ansträngd är väl faktum när bolaget inte kan betala skatter moms etc utan dessa hamnar hos fogden. Tyvärr är nog prognosen dålig, vagnarna han ställt upp som hotell kräver avlopp genom en sjöledning till reningsverk kostar nog minst 1,5 millar, förutom brandlarm etc.
Föresten vem vill bo i dessa vagnar! En eloge för dina fina bilder samt trevlig text blogg.
Hälsningar Anders

2007-12-17 @ 21:05:57
Postat av: Inga M

Anders Gillberg: Tack för vänliga ord om min blogg! Ja, vi funderade lite över de här vagnarna. Det är kanske inte drömmen precis att övernatta i en sån där ute på parkeringen. En skolklass kanske?

Jag hoppas i alla fall att det ska gå bra för anläggningen, det har varit en hel del evenemang
under de här två åren och säga vad man vill om Oldsberg, han har satt fart på Baldersnäs. Men hur han vrider och vänder på det så har han inte råd att ha ett dåligt kök!

2007-12-17 @ 22:12:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback