Taxpromenad!

Taxpromenad!
Så här ser han ut i skogen, min ljungkrokodil Oskar. Han har pejl på sig förstås så jag vet var han håller hus.
Han letade ivrigt och energiskt efter intressanta spår. Det var en stunds väckande här och där. Men till slut fastnade han nedanför en lite bergvägg. Han gick runt där och gläfste. Vid ett par tillfällen försökte han ta sig upp på berget men rutschade ner igen. Roland kom o lyssnade till slut efter någon timme. Han tror att det kan ha varit hare som han skällde på. Det var motion i alla fall för oss båda och jaktlusten är det inget fel på.

image1020
Vi gick hit upp, Sönnare Murstenstjärn. Det är ett litet tjärn inne skogen där en skogbilväg tar slut med en vändplan. Det finns vackrare platser här men det är ett bra ställe att släppa hund på. Jag satt någon timme bara stilla och väntade på Oskar och lyssnade till fåglar o andra ljud. När man sitter så stilla o tyst så kan man ofta få se djur. Nu blev det bara en tjäder som flög upp alldeles intill mig. De trycker till sista sekunden så man får nästan hjärtslag när de flyger upp. Vi har mycket skogsfågel här.

image1021
<Ljungen blommar för fullt, men den ser ovanligt mager och tanig ut. Den är dessutom väldigt blå, inte lila.

image1022
På ena sidan vägen som jag gick på har myrorna gjort en autostrada. Det är en veritabel myrväg med massor av myror som springer i båda riktningarna. Undrar varför de gör det? Några bär på döda insekter, andra bär på döda myror, men de flesta tycks bara spring. De är väldigt väldisciplinerade och går bara i myrvägen, inte bredvid. Om man sitter nära vägen så kan man höra dem!! Det liksom prasselrasslar när så många myror rör sig på en gång.

image1023
Myrvägen går här på högra sidan av vägen. Man kan se att vägen är utsliten där. Det växer ingen mossa eller gräs , det är bara stenar kvar. Växtligheten måste ha slitits bort av alla små myrfötter som oavbrutet trampar här. Frestas lite att följa myrvägen i båda riktningarna för att se vad det är de går emellan. Om de flyttar sin stack? Om de har utbyte med en annan stack? Ett sorts myrornas handelsutbyte. Jag undrar ju vad som får dem att gå alla på ett ställe. Och varför släpar de på sina döda kompisar? Begraver de dem eller bara äter upp dem?

Kommentarer
Postat av: Alltiallon

Hundälskare som jag är, så gillade jag taxbilden bäst..;-)))).

Postat av: Cajsa

Härliga naturbilder :)

2007-08-23 @ 17:05:31
URL: http://cajsafelicia.blogg.se
Postat av: Inga M

Alltiallon: Oskar är söt!
Cajsa: Tack!

2007-08-23 @ 17:24:22
Postat av: Rutan

På gräsmattan vid en stuga jag hade några år upptäckte jag en myrväg första året. Den var tvåfilig och gick emellan en lövhög och stacken. Till lövhögen gick de tomhänta och på tillbakavägen kämpade de med små gröna larver. Larverna föll ned från trädet ovanför lövhögen och jag undrar hur myrorna hade hittat det matbordet som fanns ca 50 meter från stacken.

2007-08-23 @ 19:12:32
URL: http://rutan.blogg.se
Postat av: Inga M

Rutan: Det finns alltså logik bakom det här travandet, inte bara så där allmän motionslust. Det vore roligt att kolla var vägen börjar och slutar. Måste nog göra det nu frampå hösten när vi ofta är i skogen.

2007-08-23 @ 22:27:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback