Orgelkonsert klassiskt Bach med Lars Hagström

Orgelkonsert klassiskt Bach med Lars Hagström
Det var suveränt att få höra Lars Hagström spela Bach i Silleruds kyrka idag! Orgelmusik gillar jag verkligen men det är så sällan jag får höra. Minns för länge sedan en fantastisk konsert i den stora kyrkan i Oslo, vad den nu kan heta. Nu var det alltså Lars Hagström och jag har aldrig sett en orgelspelare som spelar nästan mer med fötterna än med händerna. Obegripligt hur man kan få en så perfekt samordning. Det var mest klassisk Bach men även en koral. Lars Hagström är annars utbildningsledare på folkhöskolan i Hjo. Lars berättade underhållande mellan varven både om sitt eget förhållande till orgeln och om Bach:

Bach skrev alltså inte en enda psalm själv utan var mest en sammanställare.

Bach skulle få en organisttjänst i Lübeck men i tjänsten ingick också att gifta sig med den förre kantorns dotter och hon var så ful att Bach backade ur och gick hem igen. Detta var början på 1700talet och man gick mycket men eftersom det var 50 mil så trodde Lars att det var lätt överdrift.

Han har gjort ett stycke för orgel där det finns en ton med som inte existerar på en orgel. Och det har varit grunden för mytbildning bl.a. att den tomma tonen skulle symbolisera något. Men egentligen har den sin grund i att han skrev stycket till en vän som jobbade i Paris och franska orglar på den tiden hade den här tonen.

Orgeltrampare för länge sedan när orgelspelarna övade var ofta elever förstås men även straffångar. Och Lars spekulerade i hur det kan ha känts att sitta där i mörk kyrka ensam med en straffånge.

Tyvärr aldeles för få åhörare; ungefär en rejäl skolklass bara. Vi inbjöds att sitta på läktarna eftersom de är rejält tilltagna i Silleruds kyrka. Det var orsaken till att vi kunde se det fantastiska fotspelet.

Kommentarer
Postat av: manon

Jag älskar Bach! Det är så matematiskt och underbart! Jag fattar inte att fler inte går på orgelkonserter och lyssnar på Bach! Jag har några CD med violinkonserter av honom. Jag älskar rytmiken och det matematiska som sagt...

Postat av: Inkan

Ja det är underbart att lyssna på fin orgelmusik.
Samt att jag investerat i en del av Bachs verk.
Jag brukar besöka Uppenbarelsekyrkan när de bjuder på orgelkonserter.

2007-08-11 @ 21:33:35
URL: http://blaafaagel.blogspot.com/
Postat av: Inga M

Manon: Det kräver av mig lite koncentration att lyssna på Bach eftersom jag är en rätt otränad lyssnare. Jag ser musiken som färger och mönster i olika grupperingar och det kräver en lugn lokal så som en kyrka. Då är upplevelsen suverän.
Inkan: Ja, orgel är så mäktigt. Lars H berättade också att han ville börja spela orgel för det är så mäktigt. Jag kan sakna detta med musik i kyrka när jag bor här på landet. Ja, levande musik över huvud taget.

2007-08-11 @ 22:39:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback