Krångelvecka jobbet!

I lärarjobb är den här veckan alltid krånglig, innan skolan startar på riktigt. Det är olika förberedelser, det är lite nervöst och spänt. Några får nya klasser, nya elever, kanske nya klassrum, ofta nya  kollegor. Det är få jobb som kräver så stor flexiblitet av sina utövare som lärarjobb. Det är en hög genomströmning av människor runt oss; både när det gäller elever och lärarkollegor - det är som att börja på ett nytt jobb varje läsår.

Det ligger alltid mycket fortbildning för oss  i skolstarten. Det är beslutat uppifrån, centralt i riket i demokratisk ordning, med gedigna förhandlingar antar jag. Det är bara det att det som alltid finns risker när en nivå beslutar och en annan nivå förävntas betala. Det finns alltså sällan pengar i kommunerna att göra all den här  fortbildningen till dagar med  högsta kvaltiet. En del är värdefullt och bra, annat är mer utfyllnad för att uppfylla kvoten och för att tillfredsställa de här något  löst hängande prioriteringarna som plötsligt brinner till som bloss i vår verksamhet.  

De som genomför de här dagarna har en något otacksam uppgift även om ambitionerna är höga och viljan god. För de tvingas tala inför lärare som ännu inte har fått tid att planera för skolstarten. Klassrummen  står på ände, lappar hem är inte skrivna, beställt materiel är inte upppackat, grovplaneringen för året återstår, planering för de första dagarna ska göras, samtal med nya kollegor står på tur, arbetslagets fördelning av resurser väntar, eget schema och klassens schema ska plitas ner osv. Det betyder att de flestas tankar är svårsamlade och kanske inte varje sekund närvarande. Ett antal lärare har också tvingats byta klassrum, allt ligger nerpackat och möbler är på vandring. Eftersom vi har så trångt så är flyttningar vanliga.  Det är alltså krångliga dagar och stressnivån är hög hos de flesta.

Men det är rasande roligt att träffa kollegor efter ett långt sommarlov. Stämningen blir lätt stimmig med mycket skratt och stoj i galjhumoristisk anda. Och på måndag - tisdag får vi äntligen ta itu med det varav hjärtat är fullt; planering inför läsåret. Och på onsdag kommer så till slut  barnen och livet återvänder igen.

Kommentarer
Postat av: Junitjej

Vi får int emycket fortbildning i vår kommun under dessa förberedande dagarna. Vi ska dock få en föreläsning på måndag om genusperspektiv på måndag. Men det är också det enda.

Postat av: Inga M

Vi hade en heldag om nyttan av att äta rätt och röra på sig + en halvdag matte. Sedan har det mest varit ifyllande av diverse lokala arbetsplaner och policydokument och lite planering. Men jag tror att av den här gångna veckans dagar så var formellt sett en dag planering och övriga fortbildning, åtminstone på pappret. Det är ju inte så sällan så i skolans värld att saker och ting är egentligen inte vad de heter eller ser ut att vara. Vi har ju långsamt vant oss vid spelet för gallerierna. Mycket av detta handlar ju om att försöka tillfredställa märkliga beslut och anvisningar från central nivå i riket trots att
resurser saknas på kommunal nivå. Så här är det väl på andra typer av arbetsplatser också kanske, åtminstone om den högsta ledningen sitter långt bort.

2007-08-18 @ 11:07:07
Postat av: Anonym

Ja, det här känner jag igen från mina år i skolan och snart blir det dags igen. Har ett och ett halvt år kvar på utbildningen. Ha det . Anna

2007-08-18 @ 19:29:56
Postat av: Inga M

Anna: Lycka till med utbildningen!

2007-08-19 @ 07:43:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback