Kalv född i skogen!

Kalv född i skogen!
Rund, fin och välväxt är den lilla kalven född ute i skogen. Modren var med i den kvigflock som rymde för ett par månader sedan från våra arrendatorer i Långserud; bröderna O, G och K. Kvigorna var borta några dagar men till slut kom de flesta tillbaka, men mamman till den här kalven höll sig undan till i fredags, alltså två månader på skogen. Nu kom hon tillbaka och hade fött den lilla kalven.

image1047
Kon var väldigt mager men muskulös som en älg av att ha travat omkring i skog och mark ett par månader.  Och fällen var skinande blank o ren. Den här laktationsperioden blir det inget att räkna med mjölk från henne eftersom hon inte har fått särskilt kraftig mat till sin mjölkproduktion. Det är ju bara kalven som har sugit henne och juvret är väldigt litet. Nu går de ett tag tillsammans inomhus för att ta igen sig. Hon skyddar sin kalv från nyfikna gäster och vill gömma honom bakom sig.

image1048
Arrendatorerna i Långserud, som vi alltså hälsade på när vi kom från Nysäters marknad hade bärgat så här mycket halm i balar. Här står Roland och U i Hol som också var med.

image1049
Vi inspekterade också deras nya gröda; fodermajs. Den ska ingå i vinterns foderblandning som de gör själva, finfördelar och bjuder sina kor. Långt där inne står arrendator O;s fru T. Majsen är nog dubbelt så hög som hon. Vi fick med oss ett par kolvar och de smakar som ärter. Vi grillade dem dagen därpå sen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback