Höbärgning på Liane!

Höbärgning på Liane!
Det ligger en doft av färskt gräs och hö över hela bygden och tiden är ur led....
Så här ska det lukta runt midsommar, jag får helt fel associationer. Men hövädret kom inte förrän nu så nu går maskinerna för fullt överallt. På den tiden vi brukade gården så var det en bråd tid. Minns det året vi tog in 130 ton hö på egen hand med hövagn och takhissen. Dessutom var det mjölkkor med bestyr både morgon o kväll.
Nu går det snabbare. Våra arrendatorer har stora och effektiva maskiner när de brukar de 60 ha åkermark som hör till.  Just nu är arrendator O på semester uppe i Dalarna och hälsar på dottern som jobbar som rallare där (!). Så det är sonen R och arrendator Gs son E som får hugga i. De har växt upp med detta och sköter maskinerna med bravur. Här slås gräset med hjälp av en slåtterkross. Traktorn har en fram med 3 meters arbetsbredd och en bak med 3 meters arbetsbredd och de går omlott. Alltså kan man ta 6 meters bredd på en gång!
image976
Här är slåtterkrossen som är monterad bak.

image977
Direkt efter att gräset slagits ner av slåtterkrossen så kommer den här maskinen: en hövändare. Den ska sprida ut det tjocka gräset och dela isär det så det torkar bättre. Den bidrar också till att slå sönder det vaxskikt som finns på grässtrået så att fukt klan tränga ut bättre. Sedan får det ligga på tork någon dag (om det ska bli ensilage) eller ett par dagar (om det ska bli hö).

image978
Sedan kommer strängläggare och sopar ihop till lagom stora strängar. Här arrendator G.

image979
Sedan kommer rullbalspressen. Den gör stora balar av det hela. Det här är alltså hö.

image980
Så, var det klart. Sedan ska balarna köras de två milen hem till Långserud också förstås.
Vi var i alla ´fall glada att vi inte var bönder den här sommaren när det drog ut så långt på tiden. Normalt ska  förstaskörden vara färdig runt midsommar för att gräset ska ha det bästa proteinvärdet. Proteinvärdet sjunker snabbt medan energivärdet håller längre.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback