Fastighetsskatt bra - fastighetsavgift hyckleri!

Jag gillar fastighetsskatten. Det är lika bra att jag erkänner på en gång. Det är i stort sett den enda skatt som en höginkomsttagare aldrig kan lorta bort med några smarta deklarationstrix. När det gäller allt annat så går det att smita undan och det görs ju. Det är inte de mest besuttna som bidrar mest till det allmänna, det är vanligt folk!  Alltså tycker jag den har varit rättvis. Större och flottare boende - mer skatt. Sen har det varit problem för dem som råkat bo där fastighetsvärdena stigit galet mycket, exempelvis i skärgården, efter kusten och så. Men det borde ha gått att lösa. Det har i o för sig slagit konstigt i vår kommun också. Efter gränsen mot Norge ligger försäljningspriserna på hysteriska nivåer och det drar med sig fastighetsskattsökningar här också, fast våra hus inte åker med upp i pris egentligen.

Det här med fastighetsavgift är däremot ett hyckleri. Det är ju egentligen en skatt så varför inte kalla den för det. En enhetlig fastighetsskatt. Fast det låter väl bättre politiskt att kunna säga att man har avskaffat fastighetsskatten. För någon avgift är inte de där 4500 SEK som ska betalas till kommunen.  Om något ska rätteligen kallas för avgift så ska det vara en summa pengar som täcker en bestämd kostnad, varken mer eller mindre. Vi betalar avgifter för sophämtning och dy till kommunen, men kommunen får inte göra vinst på sånt. Det kallas avgift. Men det kan ju inte vara fallet med den så kallade fastighetsavgiften.

Då är det bättre att kalla saker vid deras rätta namn än att hålla på så här och dribbla. ! Frågan är aktuell nu efter ett utspel från en moderat riksdagsman som också tycker att fastighetsskatten är bra, fast han får inget medhåll av sina allianskamrater eller partikamrater. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback