Hakelius om Leijonborg - en höjdare!

Krönikör Hakelius i Aftonbladet är svår att motstå. Hans suveräna språkbehandling och skarpa intellekt får ofta mungiporna att gå i höjden hos läsaren. Idag onsdag skriver han om Folkpartiet o Leijonborgs avgång.

Först drar han parallelller med romarrikets sätt att hantera sina kejsare och deras avgång.

"Svensk politik tillåter inte giftmord, annat än i undantagsfall, men när folkpartiets Stockholmsdistrikt i måndags efterlyste en "nytändning", hade man antagligen känt doften av arsenik, om inte arsenik vore doftlös"

Hakelius beskriver det  som en "klassisk palatskupp"

"Det är sådant här som gör folkpartister intressanta. Man kan ana det när man läser Dagens Nyheters ledarsida eller Herbert Tingstens memoarer.
    Folkpartister är städade på ytan, rationella på gränsen till robotlika, men på insidan döljer sig en ålkista av slingrande passioner, förräderier och vendettor. Bara den oförsiktige vänder ryggen mot en folkpartist, utan att bära kevlarväst"

Därefter går parallellerna tillbaka igen till romarrikets liderliga kejsarhustru Messalina.  Och till sist undrar  H. om Leijonborgs spända och plågade röst kommer att mjukna "nu när han inte längre tvingas kryssa mellan förrädare och lönnmördare". Och han påminner Björklund om att kejsar Nero upphöjde sin föregångare till Gud så fort han fick makten.
 
Fast jag undrar vad kan Björklund göra för Leijonborg?  Göra honom till Gud går väl inte, knappast  ens ärkebiskop. Men han kan lära av en annan känd partiledare och göra honom till ambassadör i Brasilien? Det är väl är så nära giftbägaren man kan komma utan att att använda den rent fysiskt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback