Bye, bye Leijonborg!

Han hör ju inte till mina favoriter i alliansen precis så jag sörjer inte. Runar Patriksson, vår kände forkpartistiske f.d. riksdagsman, pläderar ju vilt för en sammanslagning mellan centern och folkpartiet. Han brukar ta samarbetet i Årjäjngs kommun som exempel på hur bra det går att samarbeta inom borgligheten och han vill att Maud Olofsson ska bli ledare för alltsammans.

Men det funkar ju inte. Folkpartiet drar ju sina väljare till alliansen(lärare, nykterister, liberaler, småreligiösa)  och centern sina (rovdjursdrabbade, landsbygdsbor, småföretagare, kommunpolitiker). Båda skulle förlora sin tjusning vid en sammanslagning och bara tyna bort. Liksom ta ut varandra!  Det finns ingen vargdrabbad som skulle rösta på folkpartiet som vill ha tusentals vargar i Sverige.

Om Leijonborg är lika sterberaktig nu som när jag lärde känna honom som ledare i Sveriges Förenade Studentkårer för några decennier sedan så är hans avgång inget att sörja. Han har verkligen aldrig gjort något annat än sysslat med politik. Det blir ju i längden smalt och andefattigt. Ett helt liv utan verklig substans utan normala referensramar. Jag kände honom inte personligen, det menade jag inte. Jag satt med i centralstyrelsen för det som var blivande lärares studerandeorganisation på den tiden. (Vi fick inte vara med i den vanliga studentkåren). Och vi arbetade på ett samarbete med SFS som det hette då så jag hade anledning att höra honom tala ibland och även tala med honom ibland. Men det var knappast annat än ytligt.

Och jag har aldrig fixat de där små skumduttarna av saliv i mungiporna. Det har inte varit så ofta nu på senaste tiden, kanske det med regeringsställning följer med folk som fixar sånt. Men när duttarna  börjar dyka upp så slutar jag genast att höra vad karln säger. Jag bara stirrar som förhäxad på munnen och undrar om de ska komma och hur stora de ska bli den här gången och om han verkligen inte känner när de kommer och hur han kan le med dem och.......  Fast egentligen inser jag att det är synd om honom. Han kan ju inte rå för..............

Och så hoppas jag på Björklund förstås. Han som allt mer framträder som skolans Messias. Han som ska rädda oss. Den förste på decennier som talar klarspråk om skolan och vågar göra något åt eländet. Åtminstone försöka!

Om han blir lika mycket av en "doer" som partiledare så är partiledarbytet en hit för folkpartiet.  SEn har jag ingen aning om huruvida han vinglar till höger eller vänster i partifalangerna. Och det struntar jag i så länge han säger kloka saker om skolan och är beredd att ta strid för oss som jobbar där och som studerar där.

Vilken tror Ni är den största lappen på vår anslagstavla på skolan just nu? Jo, en förstoring av en liten notis om att Björklund vill avskaffa IUP ( Individuella Undervisningsplaner!) och jag vill bara påpeka att jag varken förstorat eller hängt upp den. Men jag gillar den! Och den ger oss alla hopp om en väg ut ur snårskogen av planer och utvärderingar.

Kommentarer
Postat av: Annaa M

Du vet vad jag tycker om JB. Eller hur mycket INTE tycker om.

Ännu har jag icke hört honom säga något klokt om skolan, framförallt inte om barnen, dessa som ska veta hut och bankas i kunskap.

Undrar om han återinför marscher till glada sånger på gympan också. Vår gympalärare i realskolan var också avdankad militär och gillade sånt. Ger mig fan på att han var folkpartist.

Jag känner mig så extra glad att mina 27 år i grundskolan snart är över och den första tredjedelen av min andra omgång i gymnasiet snart är avklarad.

Men allt detta vet du ju redan.

Postat av: Inga M

Ja, riksdagen har bestämt att barn ska lära sig vet hut i skolan för det behöver de kunna sedan i vuxenlivet. Fast man kallar det inte hut, man kallar det social kompetens och annat vackert.

För det finns ingen arbetsplats, granne, släkting, idrottsförening, vänkrets eller annan social arena som accepterar en människa som kommer in och skriker, domderar, är oförskämd och ständigt kommer för sent, för det mesta skiter i sina arbetsuppgifter, trakasserar sina medmänniskor osv. Kort sagt, det är bara i skolan som människor (små såna) kan uppföra sig rent ut sagt illa och ändå vara välkomna dagen därpå. Och det är en dålig lärdom för livet för det funkar ingen annanstans.

Det är bara det att den socialdemokratiska regeringen har misslyckats med den delen av uppdraget och nu får vi se om den nya regeringen lyckas bättre.

Nu menar jag inte att det är legio att elever i svenska skolor beter sig som jag beskrev ovan för det är det inte. Men oordningen i skolan är ett dokumenterat problem och lärares maktlöshet inför den och ibland inför trakasserier är välkänd. Vi saknar en bortre parentes för dåligt uppförande och det är inte bra eftersom dåligt uppförande i första hand drabbar andra elever.

2007-04-24 @ 06:14:06
Postat av: Zofy

jag håller absolut med om att Leijonborg framstår som en streber och att paritet förmodligen bara kan bli bättre utan honom....sedan är jag för dåligt insatt i politik men jag tycket FP gjorde bort sig redan med sin "nya invandrarpolitik" och språktester för invandrare....skolan har jag mindre koll på....fast jag kankse borde med två stycken som snart ska läma trygga dagis o förskolan...

2007-04-24 @ 11:24:32
URL: http://zofy.blogg.se
Postat av: Inga M

Zofy: Var lugn, Du kommer att få koll på skolan vad det lider!

2007-04-24 @ 13:48:01
Postat av: Ninni

Har du också sett "duttarna"...Ja tänk vad man kan störa sig på vissa saker!

Ha en bra dag, kram

2007-04-25 @ 07:03:16
Postat av: Inga M

Ninni: Det är märkligt att man liksom slutar lyssn när ett sånt här fenomen inträder.

2007-04-25 @ 22:43:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback