Tegen

38735-199

Vi visade igår fredag, våra amerikagäster, Tegen. Tegen är den plats där Ks mormors morfar bodde. Detta var ett soldattorp för Västra Boda i Sillerud. Soldatens efternamn togs efter det namnet. Just nu blommade gullvivor (Primeroses på engelska) och pingstliljor (Daffodils tror jag).

Tegen är ett naturreservat ägt och vårdat av staten. Det har sparats för sin vackra blomsteräng. Här betar nötkreatur på sommaren för att bevara ängens artrikedom.  Här finns till exempel ett stort bestånd av praktfulla smörbollar. Längst ner på ängen finns ett fantastiskt träd. Det är ett jättelikt lövträd som delar sig som en stor spindel i 6 - 7 grova stammar. När vi var här för länge sedan var det en fin lekplats för våra barn.

På en stor sten bakom ladugården fanns massor av lysande blå styvmorsviol (Jonny Jumpups på engelska) och på flera ställen började Liljekonvaljerna komma (Lilly of th valley).

Vi försökte finna ut det engelska namnet på vitsippor, men den kände de inte till alls.

38735-200

38735-198

Kommentarer
Postat av: Lillan

Ingela, angående vad olika växter heter på engelska, så kan jag tala om att vitsippor heter Wood Anemones, Gullvivor heter Cowslips* och styvmorsvioler heter Pansies. Johnny Jumpups måste vara det amerikanska namnet.

* Primroses heter väl primula i Sverige? Här syftar man inte på gullvivor när man talar om dem.

2006-05-27 @ 10:05:02
Postat av: Inga

Cowslips låter vettigt för Gullvivor. Mina gäster har nog bara sett trädgårdsvarianten Primula och tyckte det var likt. De kallade vanliga Penséer för Pansies men de små vilda styvmorsviolerna för Jonny Jumpups. Roligt att få veta det engelska namnet på Vitsippor; Wood Anemones

Tack för hjälpen!

2006-05-27 @ 12:00:40
Postat av: Lillan

Förlåt Inga, jag ser nu att jag kallade dig för Ingela. Får verkligen skärpa mig.

2006-05-27 @ 16:39:13
Postat av: petra

tegen...min man kände Martin Tegen - musikforskare - är det samma släkt?

Postat av: petra

tegen...min man kände Martin Tegen - musikforskare - är det samma släkt?

2006-05-27 @ 22:56:58
URL: http://sallyklee.blogg.se
Postat av: En liten tant

Kommer att tänka på Lars Lerins målningar av gamla torp när jag ser dina bilder.

2006-05-28 @ 00:16:24
URL: http://tant.webblogg.se/
Postat av: Inga

Lillan: Gör inget med namnförväxlingen. Jag har aldrig gillat mitt namn och skulle ge mycket för att heta Ingela istället!!

Petra: Nej namnet på soldatfamiljen togs från Boda i ortnamnet Västra Boda, inte från Tegen.

Tant: Visst påminner Tegen om Lars Lerins målningar!! Han skulle nog trivas här med sin pensel. Vi åker varje år upp och tittar på Lerins permanenta utställning i Laxforsen i Munkfors. Han skildrar ju det mörka ljuset som ingen annan. Över hans bilder finns både dramatik och ett märkligt lugn.

2006-05-28 @ 08:58:15
Postat av: En liten tant

Har Lerin en permanent utställning? Dit måste jag fara!

2006-05-28 @ 14:53:45
URL: http://tant.webblogg.se/
Postat av: Inga

Ja, det har han. Jag tror att han skänkte en massa tavlor till kommunen mot att de gjorde i ordning ett bra museum. Det tog tid som alltid med kommunala beslut och Lars blev arg, hotade att ta tillbaka erbjudandet om tavlorna. Men nu efter gråt o tandagnisslan så finns det där. Det är verkligen en komplimang till hans bilder. En stor lokal typ gammal industrilokal eller nåt, med en enkel ruff bakgrund, vitkalkade väggar. Den passar hans bilder perfekt. Den utställningen är verkligen värd ett besök. Vi brukar kombinera det med att se Fridolg Rudin - humor -festivalen i Munkfors. Åk dit!!!

2006-05-28 @ 17:29:07
Postat av: Björn

Vad jag tycker de är vackra de gamla omålade gårdarna, där man ser det åldrade träet.

2006-05-28 @ 18:39:11
URL: http://www.klix.se/wordpress

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback