Jag visar inte skolan för de amerikanska gästerna!!!

Här har vi nu åkt runt med våra amerikanska gäster och visat dem vår vackra bygd, våra trevliga släktingar, den fina travbanan, golfbanan, våra duktiga konsthantverkare. Men jag vägrar att ta med dem till skolan där jag jobbar.

Jag har några gånger gått med på utländska gästers önskemål att få se skolan i Årjäng, min arbetsplats.  Jag har  visat dem runt , försökt kryssa bort ifrån de vattenskadade taken, den mest akuta mögellukten, de sunkiga stinkande toaletterna,  de förrådsliknande undervisningslokalerna (i avsaknad av utrymmen  så ligger allting slängt lite här och där).

Men det har alltid känts lika pinsamt att gå där  med gäster och se deras lite medlidsamma blickar och höra deras ursäktande kommentarer.

Jag gör det inte den här gången!   Inte en gång till!

Skolan är en sån skarp kontrast till den framtidstro och expansionslust som präglar kommunen i övrigt, så det måste sticka i ögonen att skolbyggnaden är i så dåligt skick och framför allt att det inte finns några som helst planer på en förändring.

Jag förstår om det väcker häpnad att man inte har råd att hålla sig med en skola som åtminstone uppfyller lägsta kraven på standard när man har råd att bygga ut och satsa på andra områden.


Kommentarer
Postat av: Annaa M

Förstår dig! Det här ämnet har vi ju berört tidigare. Vår närbelägna skola där mina barn gick en kort tid är gedigen utanpå men påminner inuti mest om de sovjetiska förortsskolor jag besökte ett par gånger på 70-talet. Två av dem flyttade ju sedan till en mönsterskola, beviset för att den kommunala skolan inte behöver vara på sunknivå. De två skolorna ligger visserligen i olika stadsdelar men ändå i samma kommun och i Sverige...

Min mellanflicka har haft problem med urinvägarna i olika perioder och gått gå i sk uroterapi. Båda de gånger hon har haft riktigt stora problem har roten till det onda visat sig vara skoltoaletterna. På urologen fick vi reda på att detta var ett ganska vanligt problem; framförallt tjejer som tycker det är så äckligt att gå på skoltoan pga smuts, brist på handdukar och tvål så att de håller sig så länge att blåsan slutar fungera normalt!

Postat av: Inga

Vår låg- och mellanstadieskola är byggd på 70-talet och inget är gjort med elevtoaletterna sedan dess. De är pyttesmå så det är knappt en fullvuxen person tar sig in alls. Väggarna är rufflig träpanel. Jag vågar inte tänka på hur mycket kiss som impregnerat de väggarna på 30 år.

2006-05-28 @ 09:06:19
Postat av: Annaa M

Bläh säger vi, och dessvärre är jag inte alls säker på att det kommer att bli bättre inom en överskådlig framtid. Inte med den allmänt negativa attityd till barn som faktiskt råder i dagens Sverige.

2006-05-28 @ 16:11:38
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Inga

Visst är det en negativ attityd till barn i vår tid!!!

När jag var liten så var skolan och dess utrustning det finaste samhället hade att erbjuda. Nästan ingen hade toalett inomhus då, men det hade skolan. Nästan ingen hade ljusbildapparat hemma men det hade skolan. Nästan ingen hade filmapparat hemma men det hade skolan.

Skolan fick ha en standard som verkligen höjde sig över medelsvenssons.

Men titta idag hur det ser ut!! Hur många har såna sunkiga toaletter inomhus som vi har i skolan???
Hur många har så sega datamaskiner hemma som vi har i skolan?????
Hur många har så trista möbler och dåligt med utrymme hemma som vi har i skolan???

Allt detta skvallrar både för barnen / föräldrar och oss lärare att samhället tycker att skolan är en oviktig avstjälpningsplats, något slags sysselsättningsterapi för dess yngsta medborgare, en plats där vi förvarar dem i avvaktan på att de kommer ut i förvärvslivet och kan göra nytta!!
Jag blir precis så här arg som det verkar nu!!
Och det värsta är inte att jag tvingas jobba på en sunkig arbetsplats, jag har åtminstone i teorin möjlighet att välja, men ungar måste enligt gällande lagstiftning gå dit!! På landsbygden är valfriheten väldigt begränsad när det gäller val av skola.

2006-05-28 @ 18:01:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback