Farliga ord!

Olika områden har sina farliga ord. Inom mitt område, skolan,  är ordet "lydnad" ett farligt ord. Kom på det igår när jag fick se att min rektor som ett kuriosum lagt fram militära försvarets pedagogiska bibel. Det var alltså en tjock bok om hur man undervisar inom försvaret. (Min rektor kommer från den militära världen är alltså inte lärare i botten). 

När jag slog på måfå i boken så hamnade jag på ett kapitel med rubriken lydnad.  Där konstaterades att man inte kan tvinga någon att lyda. Lyder gör människor bara om de gillar uppdraget de får och gillar den som gett det. Det vore omöjligt att använda det ordet i en pedagogisk skrift i skolan eller i en lärarutbildning.  Däremot kan vi diskutera fenomenet lydnad, bara vi inte använder själva ordet. Vi använde istället uttryck som att "vi skapar regelsystem", "vi upprätthåller ordningen", "vi strukturerar", "vi upprätthåller regler" osv.

Säkert har vi fler farliga ord, men jag kommer inte på något mer just nu.


Kommentarer
Postat av: Manon

mmm...lydnad...

För mig låter ordet "lydnad" som nåt man måste göra oavsett. Ett ord från ovan till nedåt...Men jag borde slå upp ordet! Faktiskt, för ord tenderar att ändras med både betydelse och socialt innehåll.

I dag är "lydnad" fult, är det inte det? Som "kadaverdisciplin".

Postat av: Annaa M

Respekt är väl lite farligt också? Utom använt av vissa pojksorter.

Hörde idag en 17-årig pojke säga till sin lärare att det var respektlöst och glädjedödande att be klassen sitta kvar efter en teaterföreställning för att prata med skådisarna. "Du beordrar inte mig prata, du ska ha respekt!" Ojoj.

2006-05-12 @ 02:10:47
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Inga

Manon: Jag tror som Du att lydnad har fått den innebörden, fast det nog egentligen inte har varit så från början. Men jag vet inget bra ord som ersätter det om det har blivit omöjligt att använda. Jag menar ett bra och enkelt ord för fenomenet "rätta sig efter givna regler" och då menar jag regler givna i vanlig demokratisk ordning inte kadaverdisciplin.

Annaa: Respekt kan nog också ha blivit laddat med mer än det från början var tänkt. Det är en bra diskussion i undervisningssammanhang att prata om vad vi lägger in för betydelse i olika ord. Sepciellt när vi har barn med annat hemspråk. De förstår ofta svenska ord i vardagen men förståelsen kan vara ytlig och begränsad till en smal aspekt av ett begrepp.

2006-05-12 @ 06:41:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback