Tiotalsövergångar o vargmöte

Eftersom gubben var på vargmöte så fick jag jobba ifred med mattearbetsschemat hela  kvällen också. Det är perfekt att breda ut allting i gästrummet och få tid att TÄNKA färdigt  Då faller en del på plats och jag vet i alla fall något om vad jag ska göra. Men fortfarande är mycket oklart. Jag letar hela tiden efter intuitionen som ska säga mig hur jag ska ta mig an detta med tiotalsövergångar. Jag har fått för mig att det är grundläggande för fortsättningen av elevernas matte och jag vill att det ska bli bra. Det finns forskning som tyder på att om eleverna missar i nationella proven i årskurs 5 så är det bl.a. tiotalsövergångar som inte är klara. Det går tydligen att kamoflera under några år att detta område inte är helt klart.

Jag har i alla fall gjort en uppdelning nu. Först blir det från helt tiotal neråt och upp till helt tiotal typ 30 - 3 = 27 och 26 + 4 = 30. Sen blir det att mellanlanda på helt tiotal enkla tal typ 29 + 4 = 30 + 3 och samma sak i subtraktion. Sen lite svårare tal. En hel del görs med övningar praktiskt och tillsammans med lab o spel. Men nu återstår jobbet att märka upp allt o föra in på arbetsscheman som de prickar av sen i sin planeringsbok.

Det var inte alldeles ensamt och tyst hela kvällen. Gunilla ringde och vi pratade bort en stund, sen ringde Lennart Karlsson Töcksfors ocj pratade en stund om jägarexamenskurs som han har nu.

Ja, vargmöte låter väl konstigt men det betyder inte att gubben  träffar vargar alltså. Vargmöte har blivit ett begrepp i vårt hus för alla möten och träffar som har med rovdjursfrågor att göra. Roland är ju via sitt jaktintresse engagerad. Ikväll var det alltså Grimsös forskare Jens Karlsson som hade kallat till ett möte i Östervallskog ang. varg i kommunen. Som vanligt är resultatet bara dystert och fortfarande inget gehör för önskemål från lokalbefolkningen; ingen märkning för vargtelefon, ingen märkning med den gamla säkrare utrustningen, inga bevis för inavelseffekter ändå går forskarna hela tiden ut med det, inga bevis för någon omfattande tjuvjakt ändå antyder man hela tiden det så fort de här rackliga sändarna slutar fungera!! Man envisas med att bara erkänna de vargar som är individuellt kända. De andra existerar inte. Hopplöst att räkna på det viset när det nu är så många och stammen växer med rekordmånga föryngringar; 15 st i år. Dystert är det! Hoppas regeringen förlorar makten i valet, det är vårt enda hopp. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback