Jägartiden = människans bästa? 2

Under jägartiden så var det förstås männens uppgift att jaga och kvinnornas att sköta barnen och samlandet. Insamling av växter och nötter som kunde ätas har varit mycket viktigare än man tidigare trott och stod för en stor del av födan. Kvinnorma borde alltså rimligen haft en ganska hög status även om de fysiskt var svagare.

De här kringvandrande flockarna var löst sammanfogade till en en stam. Stammen fyllde en del funktioner. Ibland måste man ordna samlingar för att unga män och kvinnor från olika familjeflockar skulle få träffas och bilda nya flockar / ombilda gamla. För det har varit  tabu med incest sedan länge. Människan har alltid instinktivt vetat att inavel inte är bra för artens utveckling.

Man träffades säkert också för att skvallre lite om senaste nytt från andra flockars/ stammars liv o leverne. Säkert behövde man träffas för fortbildning (herregud är det behovet så gammalt ?) när det gällde senaste nytt på bytesfronten och samlarfronten. Det kunde säkert vara så att man vid stamsammankomster passade på att jaga djur som enklare låter sig jagas av många, exemplevis älgjakt med drev.

Men varje flock hade så att säga sitt revir, sitt livsområde avpassat till behovet av föda. Man inkräktade inte på varandras revir utan höll gränserna. Man känner inte till att krig egentligen förekom under den här tiden. De redskap man finner lämningar av har använts till jakt inte till bråk mellan människor. Sjukdomar räknar man inte heller med fanns. Man träffades inte så ofta så att något smittade. 'Det fanns inte heller något avfall som kunde försörja och dra till sig råttor vilka ofta har med sig smitta. Däremot finns det  skador på människor grund av olyckshändelser.

Kort sagt; mänskligheten levde i balans med sig själv och den omgivande naturen i lagom stora grupper. Och det här levnadssättet var effektivt stabilt och har alltså upptagit minst 11 av mänsklighetens 12 timmar om man ska använda en tidssymbol.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback