DET SKA INTE VARA PERFEKT!

Lyssnade lite andlöst till rock-ikonen Neil Young. Han är en gammal goding som har svävat förbi oss ibland men ingen som vi varit hängivna. Åtminstone inte förut.

Men nu fick vi se en suverän intervju gjord med honom om hans musik. Han började i slutet på 1960-talet och håller på än. Ger i princip ut en skiva varje år.  Det kan man kalla proffs.

Det som kommer att stanna kvar hos mig efter intervjun är hans tankar om perfektionism. Han menar att vi nu kan göra perfekt musik. Varenda tillstymmelse till fel i sång eller instrument kan justeras i efterhand så att det blir klockrent perfekt. Men han menade att det är inte eftersträvansvärt.

DET SKA INTE VARA PERFEKT!!

Han drog liknelser från den indianska kulturen där man gör en mycket vacker vävnad med ett komplicerat mönster och allt görs rätt, men medvetet lägger man in ett fält i den som inte är perfekt, där finns fel och där ska det finnas fel!!
Allt för att helheten ska bli rätt, det ska inte vara perfekt, dit strävade vi inte.

Jag känner igen mig från hur jag vill vara som lärare. Jag försöker vara så bra som möjligt men perfekt går inte. Om jag skulle sträva efter perfektionism så skulle det jag gör bli så fyrkantigt och tråkigt, jag skulle aldrig våga utforska nya sätt att arbeta på för det innebär alltid risker för att göra fel.

Klok karl Neil Young!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback