bild-Hårkonst-Våmhus-USA

bild-Hårkonst-Våmhus-USA
Tänker ofta på min farmor Matilda, gift m farfar Adolf Magnusson, bodde på Värnlanda Östregård, Nöbbele socken, Ingelstad i det småländska stenriket. Jag har två helt motsägelsefulla versioner om henne;
1. Hon var väldigt snäll men totalt dominerad av sin kylige och stränge man.
 2. Adolf var undergiven och snäll medan Matilda var en matrona från en militant släkt.

Jag väljer att tänka på henne med sympati. Jag hade gärna sett att hon lämnat en blogg efter sig. Jag kanske ska "testamentera" min blogg till barnbarnen om dom blir nyfikna på anmodren?

Hon var i alla fall reslysten,  for i sin ungdom över till Amerika ett år för att hälsa på sin älskade syster Anna. Sedan for hon hem och gifte sig med Adolf, fick ett antal barn, men bara tre barnbarn, varav jag alltså är ett. En av döttrarna hennes dog i barnsäng och en i tbc. När farmor var i USA lärde hon sig att göra smycken av hår. Jag har räknat ut att hon lärde sig av en ingift släkting där från Dalarna. Hårkonstens hemort är Våmhus i Dalarna. Det var en fattig bygd där kvinnorna under den del av året då de inte behövdes i jordbruksarbete, gick  till Stockholm för att tjäna pengar på att gå från hus till hus och göra hårsmycken av familjemedlemmarnas hår.

Farmors "hårblomma" är alltså i min ägo numera. Den är eg. en låda med de "knypplade" hårblommorna arrangerade i. Den är gjord som ett minne av hennes bröllopsdag 22 maj 1897. Här finns en bit av hennes brudslöja och några torkade gula blommor från hennes brudbukett. Hårblomorna är gjorda av släktingars hår, både i USA o i Sverige. Men av någon anledning slutade hon innan den blev färdig. Jag har funderat varför. Hon hade så småningom anledning att vara förargad på sin man, kanske tyckte hon då att bröllopsdagen inte var något trevligt minne längre. Eller också fick hon så fullt upp med att sköta hem o hushåll så tiden räckte inte till flärdfullheter som hårblommor.


Kommentarer
Postat av: Joanna Svensson

Det var trevligt att läsa om din farmor, Matilda, och hennes hårblommor. Nog ser den färdig ut tycker jag. Är det barnens hår hon gjort av undan för undan? Då kanske hon inte kunde veta hur mycket plats det skulle behövas.
Jag kommer till Årjäng til hantverksmässan där den 13 maj, ifall du bor i närheten kan du komma och titta.
Jag läser om Våmhus just nu för jag är lite osäker hur man lägger ut bloggar och hemsidor och vi kommer att lägga ut någonting om en Hemvändar- och trivselvecka vi ordnar i Våmhus mellan 9-16 juli. Då kommer det att vara en Hårkullornas afton tis. kväll 12/7 på Gammelgården med historia och extra guidning och förtäring.
Du har mycket trevliga berättelser och någon gång om inte jag är så jäktad (har inte varit bättre på de senaste 70 åren!) skall jag läsa allt.
Hälsningar

2006-04-28 @ 14:26:08
Postat av: Inga

Hej Joanna!
Vad roligt att Du kommenterar ett så gammalt inlägg och att Du bemödat Dig om att rota bakåt i min blogg. Jag blir jätteglad över Ditt beröm. Det är roligt at få kommentrer på det skrivna.

Jo, jag var faktiskt i Våmhus för ett antal år sedan på hembygdsgården och fick se hårarbete "live". Det var jätteroligt för mig att se hur min farmor måste ha gjort för att åstadkomma hårblomman.

Nej den är inte riktigt färdig. Det finns förberett för fler blommor på tyget, men mina fastrar sa att det blev inte mer, men de sa inte varför.

Vi ses alla gånger på hantverksmässan i Årjäng! Den brukar vi inte missa. Vad säljer Du?

2006-04-28 @ 18:22:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback