BARNUPPFOSTRAN = FULT ORD!!!??

 Det slår mig när jag ser rubriken på blogginlägget om barnuppfostran att det ser fel ut, nazistiskt och kallt beräknande på något sätt. Någonstans på vägen de två senaste decennierna har det blivit fult att tala om barnuppfostran. Det har liksom blivit sammankopplat  med begrepp som hjärntvätt, militärisk disciplin, manipulation, beräkning, översitteri,  auktoritet osv.

Fast jag hävdar att medveten påverkan av barn för att hjälpa dem att fungera i livet både som barn och senare som vuxna behövs. Om inte jag påverkar dem så lämnar jag ut dem till andras påverkan helt och hållet och det kanske inte alltid är den bästa vägledningen.

Nu märker jag att jag använder ordet "påverkan" istället för ordet "fostran" för det är mindre laddat. Men när ordet barnuppfostran nu blivit förstört och egentligen oanvändbart utan risk att bli helt missförstådd, så finns det inget annat bra ord att ersätta det med.

Vi försöker nog alla att fostra våra barn men lite i smyg så där kanske. Vi pratar väl inte så mycket om det mer än i förbifarten. Fast jag hoppas att det blir "tillåtet" och "modernt" igen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback