Hôltekuel

Hôltekuel

Det blev en tur idag också med Oskar, men inte så långt, mest i Sönnare Lihaget, alltså skogsområdet söder om vårt hus och en tur upp emot Döverud. Vi hade taxen med på eftermiddagen. Roland hade jagat hare med Bosse på förmiddagen. De hade med Valsa idag och var uppe vi Bremôse men sköt inget.

Här står Roland på Hôltekuel vid Döverud. Till det här stället kom Rolands anfader när han flyttade från Blomskog till Sillerud. Han kallades A. på Döverud och var Rolands farfars far. Det sägs att han gick här o kasade (röjde småsly). Han var lett (trött på) det hela och gormade över att det bara växte virebol (videsnår).    Döverud var ett torp under Liane och han fick göra dagsverken där som betalning för torpet.
Numera är huset avstyckat o sålt till en släkting.

Överallt finns det historier om människor som levat här. När vi går här o Roland berättar o berättar om vad som gjordes och vad som sas vid den stenen, vid den vägen, på den åkern, så känns det nästan som om hans anfäder lever kvar. Deras ord o gärningar lever i alla fall vidare i flera generationer. Och man minns var de sa nåt och hur de sa nåt och varför. Det är märkligt att bo så här som i ett historiskt sammanhang, i en kedja av mänskliga länkar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback