Många modebloggar = tidsandan?

Många modebloggar är det och det är inte konstigt, men det är så få bloggar för samhällsdebatt. Om bloggen hade funnits på 60 - 70-talet när jag var ung så hade jag säkert bloggat. Även då hade många bloggar handlat om mode o kändisar o musik. Men jag är helt övertygad om att massor av bloggar hade handlat om
- könsdiskiminering
- behov av dagis - barntillsyn
-kvinnors rätt till arbetsmarknaden
- lika lön för lika jobb
- vietnamkriget
-miljöfrågor
- droger - inte droger?
- imperialism
- rasism
- skolans - universitetens roll 

Jag upplevde att det då fanns ett levande engagemang bland unga människor för bl.a. de här frågorna och de diskuterades verkligen ofta och länge bland många.

Det måste vara något med tidsandan som gör att intresset för samhällsfrågor är så lågt nu hos unga människor / hos alla, (men var så högt då 60 - 70-talet). Men där går jag bet, vågar inte ens spekulera i vad i vår tidsanda som är boven i dramat, inte ens framåt midnatt som det är nu.

Kommentarer
Postat av: Love and destroy

The Who's gamla örhänge passar alla generationer.
Så även min, på vilket vis saknar vi engagemang?

Må så vara att dessa modebloggsmänniskor inte har lust att fläka ut sina innersta tankar. Då är det lättare pratar glam flams och trams.

Postat av: Rutan

Visst har det mycket med tidsandan att göra - satsa på dig själv, det är det viktigaste nu.

2006-08-04 @ 00:49:34
URL: http://rutan.blogg.se
Postat av: Rutan

När man har läst ett antal själsdödande modebloggar är det befriande med denna:
http://modegrisen.blogspot.com/

2006-08-04 @ 00:55:00
URL: http://rutan.blogg.se
Postat av: MariaMagdalena

Godmorgon, ja mitt besök på verkstan blev dyrt, byte av 4 bromsar, kamrem och service...

Jag håller med dig om att bloggen är "ytlig". Själv försökte jag mig på en djupare inriktning innan alltiallo-bloggen => inga besökare!!
Så jag gav upp, kanske är jag en av få som anser att hjärnan skall användas till VIKTIGARE saker än "mig, mig själv och mitt"...
Anser att det är min egen generation som är en ovanligt omogen generation som "uppfostrar" sina barn med och till samma omognad och naiva inställning till livet. Den ansvarslösa generationen brukar jag kalla 60-talisterna..
Jag kan mycket väl ha fel och naturligtvis är det en grov generalisering men jag anser ändå att det påverkar den allmänna andan i samhället...
(Nu, vart det mycket allvar på morgonkvisten...:-)
Ha en skön dag!

2006-08-04 @ 07:39:24
URL: http://blogg.expressen.se/alltiallo/
Postat av: Nina på Johangården

Min blogg är tack och lov ingen modeblogg. Men vad den är vete sjutton... jag startade den för mitt eget ego och för att skriva om utbrändheten för mig själv... sen svällde den ut över alla bräddar med allt möjligt.

Orkar inte ens titta i alla modebloggar, inte så att jag inte är intresserad av kläder... men vill jag ha något så går jag helt enkelt ut och letar och tittar själv utan att ha läst om kläderna i en blogg eller en veckotidning.

2006-08-04 @ 14:15:32
URL: http://ninajohangarden.blogg.se
Postat av: Annaa M

Dagens unga, dvs de som sätter sin prägel på t ex bloggen, är fortfarande en generation födda och uppväxta i ett samhälle där föregående generationer gjort "allt". De har revolterat, demonstrerat, de har upptäckt och kämpat mot miljöförstörelse, förtryck, korruption, de har stridit för jämställdhet och mänskliga rättigheter. Hur kul är det att gå i samma fotspår... Möjligtvis kan man bli djurrättsaktivist och vegan, det var inte morsan och mormor.

De omhuldade barnen har jag skrivit om i annan kommentar och vid andra tillfällen. Trots allt som påstås så har vi nog några generationer unga som fått uppmärksamhet som saknar motstycke. Myten om de goda hemmafruarna är bara en myt, de stökade i hemmen medan barnen var ute och lekte. Jag tror ta mig fan att dagens dubbelarbetande morsor t o m bakar precis lika mycket bullar förutom att de pratar betydligt mer med sina barn än vad mitt 50-tals mammor gjorde!

Sen ska sägas att dagens ungdomar engagerar sig precis lika mycket i föreningsliv som föregående generationer. Bara organisationen Sverok har över 100 000 medlemmar i massor av små välskötta föreningar som ägnar sig åt olika typer av spel, från enklare dataspel till stora komplicerade liverollspel. Vi har dessutom en stor musikrörelse organiserad via studieförbunden som drar in mängder av unga i föreningsliv.

2006-08-05 @ 00:48:39
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Ninni

Jag tror att det finns många ungdomar som engagerar sig...men vi kanske inte ser så mycket av dom.
Idag i tidningar pratas det mest om ungdomsvåld, på Pridefestivalen blev folk nedslagna av skinnskallar. Nej det är sorgligt!

Ha en härlig dag!

2006-08-05 @ 09:58:28
URL: http://ninni.blogg.se
Postat av: Karin

Tack för besöket i min blogg..
Jag brukar kolla Slumpen varje dag eller nyligen
där kan man ibland hitta intressanta bloggar.

2006-08-05 @ 11:10:48
URL: http://www.mormors.blogg.se/
Postat av: En liten tant

Jag undrar om inte den tilltagande PK-ismen har en del skuld i sammanhanget? Rädsla för att tycka fel eller åtminstone uttrycka sig fel och få på skallen för det.

2006-08-05 @ 12:08:14
URL: http://tant.webblogg.se/
Postat av: SolSkuggan

Kanske finns en del av förklaringen att det är inte så lätt att påverka idag, trots att vi har fria val och kan välja vilka som ska styra och ställa. Partierna idag är så utslätade och alla är stöpta i samma mall, lite är det som skiljer dem åt.
Modebloggar hoppar jag över obönhörligt, men håller med Rutan, besök modegrisen, den är verkligen en kuling..

2006-08-05 @ 18:27:08
URL: http://solskuggan.blogg.se
Postat av: Ninni

Ha en skön dag!!

2006-08-06 @ 10:43:03
URL: http://ninni.blogg.se
Postat av: Inga M

Här har varit lite lätt påställt ett par dagar så bloggen har blivit försummad. Nu ska jag ta igen en del och ge respons på funderingar:

Love and destroy: Jag tvekade att lägga ut Din kommentar för jag förstod inte om den var "på riktigt". Men jag utgår ifrån att den var det. På vilket vis saknar den unga generationen engagemang undrar Du. Jag tycker nog att det är precis det jag har försökt beskriva i mitt blogginlägg: Läs!
Jag menar inte att alla ska vika ut sina innersta tankar. Det behöver man inte göra den debatt om samhällsfenomen. Jag förstår att de ytliga modebloggarna fyller en funktion för många o det är helt ok för mig. Jag behöver inte läsa dem. Men det jag förstår inte varför det finns så få bloggar med samhällsdebatt bland yngre. Varför det är så ointressant för den generationen.

Rutan: Jag tror att den tidsandan som Du beskriver finns o spelar in. Jag var inne på modegrisen o kollade. Den är kul! Tack för tipset!

MariaMagdalena: Har inte sett 60-talisterna som "den ansvarslösa generationen", men det var tankeväckande reflektioner. Jag är född 1950 o mina barn på 70-talet så på de decenniernas "barn" har jag lite koll, men 60-talets barn hamnar där emellan. Jag tycker nog inte att Din blogg är bara ytlig. Den innehåller både en trevlig vardagskonversation med dagboksblad och djupare funderingar. För mig är den mycket läsvärd.

Nina: Din blogg läser jag också gärna. Du filosoferar i den på ett sätt som är spännande att få ta del av. Det är roligt att bloggar kan få bli olika, präglade av skrivarens behov o personlighet. Jag blir arg varje gång jag läser tidningsfolks påhopp på bloggen med anklagelser om att den skulle vara dålig journalistik. Bloggen är o kommer aldrig att som helhet ha journalistiska ambitioner. Möjligtvis enstaka bloggare.

Annaa: Generationer tenderar att göra tvärtemot föräldrarna och jag minns att vi som unga på 60-talet skämtade om att våra barn skulle bli kortklippta, välkammade o bära kostym!
Det där med curlingföräldrar finns ju def. (fast jag tror inte att de bakar bullar). Föreningslivet är vildsint numera, speciellt med många idrottsföreningar o musikföreningar o kyrkans föreningar, men jag vet inte att det är ett uttryck för samhällsengagemang. Eller?

Ninni: Jag tror absolut inte att den här generationen unga är våldsammare än tidigare generationer, snarare tvärtom. Men däremot finns det enstaka individer som utövar våld och som kanske har ett större frirum än tidigare att göra det (?)

Karin: När man kollar runt så hittar man trevliga bloggar, det är inte bara mode. Det är roligt att kommentera i dem också. Kul att Du hittade hit!

Tant: Hjälp! Jag vet inte vad PK ism är för nåt.

Solskuggan: Jag tycker det skulle vara lättare att försöka påverka idag exempelvis via bloggen. Den fanns inte förr. Fast partierna är väldigt låsta i sina arbetsformer och ganska lika, så där är det svårt att komma fram för unga, det håller jag med om. Som jag skrev om så kan vi äldre ha kul med gelikar i politiskt engagemang men för ungdomar kan det säkert bli både ensamt o hopplöst med ett evinnerligt klappande på huvudet uppifrån.

2006-08-06 @ 10:44:28
Postat av: Inga M

Ninni: Tack! Det blev en innehållsrik dag. Ha det gott!

2006-08-06 @ 10:52:55
Postat av: Excessa

Visst kan det väl vara tidsandan som speglar sig i bloggandet.. hur ser det ut i tidningar, TV, radio, annonspelare mm mm mm Ett enda myller av Skönhetsideal.. kanske känner de att de inte orkar, eller kan, påverka samhället o därför resignerar inför att ge sig in i något sådant.. o kanske är politikernas språk så långt från deras eget att de är rädda för att ge sig in i diskussionerna med risken att göra bort sig o inte bli förstådda..

I morgon blir det visst en köldknäpp här uppe.. 2-3 grader kallare.. Längtar lite till i morgon!

2006-08-07 @ 20:13:40
URL: http://excessa.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback