Tacite knowledge intr.

Började titta på "Mission Impossible" men orkade inte vidare efter nyheterna. Är det åldern tro att det är svårt numera att hålla ihop en komplicerad handling med mycket folk iblandat och att man hela tiden kastas mellan platser, intriger och goda som är onda och onda som är goda? Till slut har jag noll koll på alltihop och det blir bara ointressant. Och jag förstår ju att det är mitt fel för denhär filmen är ju bara så upphaussad. Dessutom ska ju Tom Cruise vara så snygg sägs det och jag tycker bara att han ser stirrigt puckad ut. Det har blivit allt svårare att sätta sig framför TVn och stanna där.  Det blir sällan numera.  

Vet inte om det stavas så heller, kanske Tacit knowledge.  Jag ska någon gång börja skriva om Tacite knowledge, så jag kan lika gärna börja nu. Färdig lär jag inte bli i alla fall idag. Tacite knowledge är väl delvis ett pedagogiskt fackuttryck så jag får väl förklara det för den som inte stött på det förut. Det handlar alltså om tyst kunskap; den sortens kunskap som inte finns dokumenterad. Den är inte vetenskapligt framtagen i några forskningsresultat och den ingår inte i utbildning för ett yrke egentligen. Det är den sortens kunskap som en människa förvärvar genom sin egen yrkeserfarenhet parad med den egna inhämtade formella kunskapen.  Termen brukar användas när det gäller tyst kunskap i yrkesverksamhet, men jag antar att den i princip borde kunna användas till all sådan tyst personlig kunskap.

Den kunskapen har länge  varit icke godkänd i vetenskapliga sammanhang, men har numera fått ett slags erkännande, eller åtminstone ett erkännande av att den finns och ett namn. 

Jag kommer att skriva mer om Tacite knowledge framöver, detta var en liten introduktion bara.

Kommentarer
Postat av: Excessa

Det låter väldigt spännande.. ser fram emot framtida återkopplingar till ämnet! Alltså Tacite knowledge inte omöjliga/overkliga uppdrag..

Tror för övrigt att titeln; Mission impissible har en undermening.. Kan du hålla reda på de goda och de onda? Lyckas man har man vunnit en hallonhäck.. Kan bara säga att den enda häcken som finns hos jaget är den gamla datorn.. o så inte att förglömma den hon sitter på..

Postat av: Lillan

Vill bara tala om att ordet du undrar över stavas 'tacit'. :)

Lillan i Cornwall, England.

2006-04-19 @ 10:55:35
Postat av: Anonym

Excessa: Du har säkert rätt, det kan finnas en undermening i titeln.

Lillan: Tack för påpekandet! Tyckte det såg fel ut på något sätt, men det är inte ett ord jag normalt använder i skrift, mer i tanken, så jag var osäker.

2006-04-19 @ 11:01:42
Postat av: Annaa M

Ja men visst ser han framförallt puckad ut Tom! Värst är han i den där filmen vars början är inspelad i "våra" trakter på Irland. Far and away tror jag. Efter den hamnade han högst på kalkonlistan! Långt innan moderkakan alltså!

2006-04-19 @ 16:29:15
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Inga

Annaa: Jag ska passa mig för den filmen!!

2006-04-24 @ 19:48:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback