SVANEHOLMS HERRGÅRD SUPÉ - VACKERT!

SVANEHOLMS HERRGÅRD SUPÉ - VACKERT!
Så här vackert är det inne på Svaneholms herrgård. Vi, ett 20-tal personer, var bjudna hit på en trerätters i kväll för att fira goda vänners 40-åriga bröllopsdag, Rolf o Marita i Näs. Festen var ordnad av Marita och dotter Cecilia med hemligt mål för Rolf.  Svaneholms herrgård erbjuder en fantastisk miljö för ätande. Det är linnedukar, kandelabrar och kristallkronor, samt god mat förstås.

Jag hade en jättetrevlig kväll med en Örebrofamilj på ena sidan så vi kunde frossa i nostalgi som ju är ett favoritämne för min del. På den andra sidan hade jag glädjen att finna en doktor i juridik tillika jazzentusiast. Här fanns också grogrunder för intressanta samtal.  Vi diskuterade  huruvida man ska se lagstiftningen som ett uttryck för det allmänna rättsmedvetandet eller som en smal politisk spjutspets mot en önskad framtid, samt huruvida den numera verkligen vilar på humanismens grund eller på miljöpartistisk darwinism. Asch, inte riktigt så, men nåt åt det hållet.  Jag kan bara ge mina komplimanger till värdfolket för en suverän bordsplacering för min del. Kvällen bara rann iväg och plötsligt var det dags att bli skjutsad hem. Det bjöds på skjuts också.

Svaneholms herrgård är speciell. Den byggdes av John Bryntesson som också byggde upp trä- pappersindustrin i Svanskog en gång i tiden. Hans historia är otrolig. Han var en fattig pojke som utvandrade till Amerika på 1800-talet för att söka sin lycka. Och han hittad verkligen guld, guld i massor. Han kom hem med guld i järnvägsvagnar. Helt otroligt!! Pengarna använde han till att bygga upp Svanskogs samhälle, med industrin och herrgården.  Nu är han borta sedan många år tillbaka och av den blomstrande industrin återstår bara spillror. Men berättelserna om "Guldkungen" som han kallades
florerar än i den muntliga traditionen här på trakten.

Vi hade i alla fall en trevlig kväll och är glada över att ha vänner som passar på att ta alla firartillfällen i akt.




Kommentarer
Postat av: En liten tant

Härligt! God mat, i trevlig miljö och med trevligt sällskap är helt underbart .


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback