Gedigen skolbyggnad - bild 1

Gedigen skola - bild

Kolla på den här bilden från den gamla delen av vår skola! Det är stenplattor i golvet överallt, såna här gamla med ortoceratiter och trilobiter i. Det är ett järnräcke som klarar av även våra vildaste ungar år ut och år in utan att gå sönder. När jag jobbar i den här delen av huset kan jag känna mig viktig och påkostad, som om skolan var en betydelsefull del av samhället, en del av samhället som det var värt att satsa på. Så tror jag barnen som går här också omedvetet känner. Skolbyggnaden  fick kosta en slant och det byggdes med god kvalitet för att hålla i århundraden. Väggarna är halvmetertjocka. 




Kommentarer
Postat av: Annaa M

Ja visst är det märkligt att det byggts så mycket fula skolor i "modern" tid. Min gamla folkskola ansågs ju ful och grå, en sån där gammal klassisk skola med likadana trappor som du visar. Visst var korridorerna långa och trista men det var ändå nåt slags genomtänkt arkitektur. Min mamma var ju skolstäderska och började på 60-talet jobba på en nästan ny skola lite utanför centrala staden. Det var så fint! Enplansbyggnader med två och två ljusa klassrum med gemensam korridor. En gympasal med fina omklädningsrum, den fungerade också som bamba. Kaklade toaletter. Det enda som var dåligt var lärarrummet, inga ordentliga arbetsplatser för lärarna och väldigt inrökt. Det var det skitigaste utrymmet i hela skolan, sa min mamma. (Hon var omtyckt av de flesta lärare men fick spydigheter efter sig ibland för att hon var så välklädd, kom i persianpäls med matchande hatt på vintern...)

Men det var väl en kort tid man byggde "fint". Har sett många förfärliga miljonprogramskolor, ungefär så som du beskriver. Eriksdalsskolan där min Mellan går är ju förfärligt ful inuti, men den är ju byggd 1936... Skickar tankar till de skolor jag besökte i Sovjet på 70-talet...

De två andra har ju gått Sturebyskolan, byggd på 50-talet och ombyggd för några år sedan bl a med särskilda "sciencelokaler". När man kommer in tror man att det är "näringslivets mönsterfriskola" med reception, mjuka soffor, blomsteruppsättningar. Men det är alltså en kommunal skola. Allt är alltid rent och snyggt, inget klotter och det finns papper på toaletterna. Elevernas skor, även i nian, står snyggt uppradade utanför klassrumsdörrarna och alla har riktiga bänkar... Ett bevis på att det går att skapa en bra skolmiljö t o m i en storstad på 2000-talet!

Glad påsk själv Inga!

Postat av: Annaa M

Kom på sen att det kanske lät elakt det där med smutsen i lärarrummet! Men det var ju så anmärkningsvärt att man i denna hypermoderna skola gjort ett enda litet rum med minipentry och ett enda pyttlitet arbetsutrymme för kanske 10-12 lärare, det var inte så konstigt det blev stökigt snabbt. Den kompakt instängda röken i det där rummet är ett av barndomens starka doftminnen!

2006-04-15 @ 12:58:30
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Inga

Det betyder mycket hur en skola är byggd faktiskt både för barn o personal. Det känns direkt när man kommer in, märks väldigt väl i Waldorfskolor till exempel. Det blir inte så mycket skadegörelse i kvalitetsskolor heller.

Arbetsplatser kan vi drömma om! Det är ungefär som Din mamma beskrivit. Jag går omkring med arbetsmaterialet som en vandrande vålnad och letar efter något elevutrymme som för tillfället är tomt. Har med ålderns rätt svårt att jobba med för mycket stoj runt mig. Jag undrar ofta om skolans förvaltningspersonal skulle orka jobba så här varje eftermidag, vandrandes från rum till rum med grejerna.

2006-04-15 @ 15:59:57
Postat av: Annaa M

Ja du skulle väl tro du var i himlen om du fick se Sturebyskolans personalutrymmen...

Ps, det är inte min mammas beskrivning utan min egen, jag hängde mycket i skolor som liten. Älskade att tvätta tavlor. Gällde att få bort allt kritkladd och få dem skinande svarta eller gröna.
Men roligast var ändå den kombinerade piss- och kemikalierännan i den gamla sunkiga metallslöjdsalen i min gamla skola. Det var en utmaning att få den ren! Underligt att jag inte fick kronisk städmani efter det där!

2006-04-15 @ 20:10:03
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Inga

Va festligt! Du gillade alltså att städa på skolan!

Barn förväntas inte gilla att arbeta. De förväntas gilla att leka. Men barn är inte alltid som det förväntas av dem. Tack o lov!!

2006-04-15 @ 23:50:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback