Om "efter-helg-tvätt" och tvättstugan!

Jul och nyår är ju lång helgtid och  jag  tvättar inte alls då. Det hinner alltså samla sig en hel del lorttvätt i tvättstugan,  typ kläder, lakan, juldukar och servetter. Men det är inget problem för mig att ta hand om tvätten, det är ett helt ok hushållsarbete,  bara jag slipper baka (köper!)  och skura golv (gör Roland). Vi har en stor tvättstuga i vårt hus, tack och lov, så jag kan sortera opp tvätten där. 
 
Med två stora element här i tvättstugan och vedpanna som värmekälla så är det sällan problem att få torrt, jag bara skruvar upp värmen och  hänger tvätten på linor. Ibland blir det en stund med torkfläkten. Nöjd med att vi vid senaste tvättmaskins-köpet valde maskiner med förhöjning. Vi slipper alltså nu på ålderns höst stå dubbelvikta över tvätten när den ska i och ur trumman. Bredvid finns en tumlare som vi nästan aldrig behöver använda. 
 
Torkskåp hade vi när vi byggde huset i slutet 70-tal. Strömmen var billig och hela huset värmdes upp med el-element (600 kr / månad då år 1977!) Med dagens elpriser vore det en skräck  förstås med  eluppvärmning . Torkskåpet har vi inte använt på många år, men jag är glad att det fick stå kvar utan el och dörr, bra att hänga småtvätt i. 
 
Mangel finns sedan länge, present från mina föräldrar för länge sedan. Den kom till användning förr när mamma levde. Hon uppskattade att ibland få bli festligt serverad på vita hellinne-dukar och med Wallentin-servisen med guldkant. Stort hel-linne kräver mangel. Men nu är mamma borta   så  det var länge sedan jag manglade nåt. Små dukar och servetter går bra att stryka.
 
Jag är en av där otidsenliga människorna som fortfarande stryker. Jag stryker alla örngott samt  det mesta av våra skjortor och jeans. Det är också en rätt behaglig sysselsättning. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback