Liane Döverud / Libråten är till salu!

Det här huset är till salu,  ligger mitt i skogen så där 600 meter från vårt hus. Det säljs som hus med stor tomt.  Och grannarna (vi :-  ))  är jättetrevliga,  ha ha....! Man kan läsa mer om Liane Döverud på Hemnet, Årjängs kommun  just nu och se massor av bilder. Första prisbud är 500.000 kr, mycket  rimligt. 
 
 
Döverud hette förr Libråten och var ett torp under Liane som var ägt av kyrkan. Den som bodde här fick  antagligen betala hushyra / arrende med dagsverken på gården Liane så som var brukligt för torpare. Några åkrar och en ladugård hörde till Döverud och det var möjligt att försörja sig här med ett några  kor, ett par  kalvar och ev. en häst.  Nu  hör åkrarna runt om   här   till Liane och huset Döverud och  uthus säljs istället med stor tomt. Men det är inte vilket hus som helst för oss  och hade det varit till salu för 30 år sedan hade vi nog varit spekulanter. Nu på ålderns höst är vi mer inriktade på att avveckla än på att utveckla. ;- ))
 
 
 
Hit till Döverud kom Rolands förste anfader i Sillerud, Alfred Vilhelmsson / Kylin. Han kom hit från Blomskog, son till en ensamstående mor, Maja - Lena Kylin,  som dog på fattigstugan i Blomskog 49 år gammal. Innan dess hade hon flyttat runt som rotehjon hos släktingar.  Vet inte om hon var sjuk. Maja- Lena  var inte gift,  men  pappan till Alfred  hette Vilhelm  och han erkände faderskapet till sonen.  Tidigare hade Alfreds släkting varit på Sand i Sillerud och jobbat där.  Alfred kom nog först till Sand och de Borgere där han bodde som nygift. Han gifte sig med Emma Guttman från Faggebyn, eventuellt dotter till brukspatron på Noretjärn, ogifta mamman var postgumman i Faggebyn.
 
Alfred  var alltså son till Maja-Lena Kylin, syster till bl.a. Johan August Kylin Blomskog. Alfreds pappa hette Wilhelm Olsson , Norra Viker, därför blev efternamnet ett tag Alfred Wilhelmsson, sedan Kylin och här i Sillerud Kylén. Av Wilhelm och Maja-Lena finns inga kända bilder.  Emma och Alfred bodde här på Döverud tills de dog.  De fick barnen  Gustav, Yngve, David, Gottfrid, Hanna och en dotter  till som vi glömt namnet på, hon som dog i lunginflammation  efter fall i  älven vid Tjolitta. Sonen  Gustav Kylin tog över arrendet på gården Liane, gifte sig med Ester Boberg och de fick bl.a. Thyko, äldste sonen,  som gifte sig med Maj och de  blev föräldrar  till bl.a. Roland Kylén  som sen köpte gården Liane när kyrkan sålde.  Nu har jag gjort en lång historia kort! ;- ))

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback