Harjakt med Hej, rådjursjakt med Seffrin och lodjursrapport

Jakten gick i vargområde så skyddsvästen var på. Den verkar fungera när vi testar med provaren. Vi blev uppringda av vänner häromdagen då deras skyddsväst inte fungerade, dvs det kom ingen ström. Säkert viktigt att kolla varje gång.  Tack o lov har den här  inte testats i praktiken. Men principen är att vargen ska få stötar och backa tillbaka när den försöker döda hunden.    Det förutsätter förstås att den biter på områden som västen skyddar och inte i exempelvis hundens huvud. Jag vet uppriktigt inte om det finns exempel på att västen räddat livet på någon hund. Hej tog opp haren själv och det gick snabbt och jagade ett par timmar med någon lång tapt. Haren visade sig ett par gånger innan men det blev inte skottchans då. Spännande jakt. 
 
Det här var ett område där nog inte hare jagats de senaste decennierna. ;-))  Det är som sagt glest befolkat och ingår i stort vargrevir. Med Roland var en jaktgäst som bor i Göteborg men som har mark här uppe; Michael Z.
 
 
 
Vid lunchtid släppte vi Seffrin på rådjur och då var både jag och Michael med. Fin dag, med lagom kallt, några minus och vindstilla. Vi kom strax på ett ställe med säkert 10 - 15 betes - liggplatser efter rådjur. Och bara några minuter senare så fick Seffrin opp. Det var så där 30 - 60 skall per minut. Såg först ut att gå mot passkytten men vek av åt fel håll.
 
 
 
 
Det vi fick se var två älgar som travade förbi oss här bakom trädstammarn, men det var tack o lov inte dem Seffrin jagade på. Han fortsatte ut ur såten med sitt rådjur. Seffrin jagade två timmar och 15 minuter. Han var riktigt duktig och letade upp spåret efter tapter när rådjuret gjort konster, vänt tvärt osv. Han börjar bli rutinerad och kanske är han den bästa tax vi har haft om han får bättre sök.  Det var en spännande jakt med  rådjur som gick runt i cirklar och nära passkyttar men alldeles utom skotthåll. 
 
Seffrin sprang 1 mil och 500 meter, medelfart på 6, 24 km / timme. Då ska man veta att det var i knepig terräng ockå, inga vägar. Till slut började det skymma och Roland måste koppla honom på fullt drev. Det var inte populärt, just då låg han rätt nära och ville inte ge upp. En sån här eftermiddag kostar honom inget. När han kommer in så skuttar han runt, lika pigg, bevakar både oss och ytterdörren ifall vi skulle få för oss att gå ut och jaga igen. 
 
 
Idag fick vi veta att lodjur  setts vid Hopbrôten idag på morgonen. Det är dåliga nyheter förstås. De här katterna gör fort rent hus med rådjuren. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback