Skabbvargen som avlivades igår

Det är hemska plågor för ett djur att gå med skabb. Vi har sett skabbangripna rävar här ibland. De blir allt magrare, river sönder huden p.g.a. klådan och blir liksom mentalt förvirrade till slut, oskygga,  börjar gå nära människor och hus. Om det är vinter så fryser de grymt också och blir inte så gamla.
 
Tur att man kunde avliva vargen igår i Brattforsreviret här i Värmland, dels plågas ett så sjukt djur illa, dels vill man inte ha skabbangripna vargar som blir oskygga och  börjar gå runt hus och människor. 
 
Den här vargen räknas inte med i licensjakten utan har avlivats enligt djurskyddsparagrafen. Avlivningen är anmäld till polis och vargen är besiktigad av länsstyrelsen. Sen hoppas jag att namnet på den som sköt vargen blir hemligt. Den stackars eftersöksjägare som förkortade lidandet för en  trafikskadade varg vid E18 för ett år sen har blivit trakasserad och misshandlad  sen dess för det som var en barmhärtighetsgärning.  Man får vara glad åt att det är omdömesgilla jägare som har rätt att ha vapen och inte galna jaktmotståndare.
 
Den vanliga licensjakten på varg fortsätter idag torsdag och har goda förutsättningar att lyckas. Man har spårsnö överallt.  Om jag har räknat rätt så ska det återstå 19 vargar på licensen i de vargdrabbade länen. Den sammanlagda avskjutningen är blygsam när man ser till hur mycket varg det finns i landet. Den minskar tyvärr  inte vargstammen eftersom årets förökning  är större än det antal som tas bort. Alltså är rubrikerna i en del media,  om licensjakten som en stor vargslakt,  kraftigt överdrivna. Som vanligt är det bra att vara källkritisk och söka fakta, inte låta sig ryckas med av känslosvall eller förutfattade meningar.

Kommentarer
Postat av: Znogge

Skabb är väldigt plågsamt för djur. Vårt marsvin drabbades av det så det blev akut till djursjukhuset. Bra att vargen kunde skjutas för inget djur ska behöva lida.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback