Innan klassen börjar - ringa runt

Det jag nu beskriver är skolstarten i årskurs ett och tiden före. Men det skulle säkert kunna vara tillämpbart även för andra årskurser, antingen som rutin före varje läsårsstart eller som åtgärd när läraren är ny och inte känner barnen. Jag har bara gjort det före ettan och kan bara berätta om de erfarenheterna.
 
Som lärare fick jag förstås en lista på barnen i den nya ettan ett tag innan skolan började. Jag tog av planeringstiden och satte mig och ringde runt till alla familjerna. Det mesta av ringandet måste ske på kvällstid men det fick jag kvitta mot ledig tid på dagarna. Det gick åt rätt mycket tid men var absolut värt det och jag gjorde det på alla mina ettor-klasser. 
 
Jag hade en liten checklista för att inte glömma nåt och ett papper framför mig där jag skrev upp viktiga saker som föräldrarna berättade. Intressant för mig att veta var förstås bl.a. 
-Barnets inställning till skolan
- Vilka kompisar
- Problem med mat - allergier - sjukdomar
- Vilket fritis
- Vad skulle jag som lärare vara observant på
 
 
Några veckor in i terminen ringde jag upp alla föräldrar igen och checkade av det jag skrivit ner. Ofta berättade föräldrarna spontant om barnets skolstart och jag kunde berätta om barnet på skolan. Det blev mycket givande samtal, de hade jag nytta av under lång tid. Den här arbetsinsatsen var viktig för att få föräldrarna med mig, få dem på min sida i jobbet. Om föräldrar och lärare drar åt samma håll så är chanserna goda att det ska gå att skapa en bra klass. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback