Rådjursjakt i eftermiddag med Seffrin

Jaktsäsongens helgrutiner börjar falla på plats; Roland jagar hare på förmiddagen med Hej eller Jazz och så jagar vi rådjur tillsammans med tax Seffrin på eftermiddagarna. Idag var det strålande väder och lagom kallt. Nu måste det vara slut på fästingar och älgflugor som har plågat oss in i det sista.
 i
Jazz fick alltså inte gå med och klagade lite över det. Hej hade jagat hela förmiddagen och vilade nöjd.
Seffrin fick opp ett spår och jagade någon halvtimme men kom för långt efter och vände  tillbaka exakt i bakspår. Sen hittade vi inget mer spår som var färskt, men en fin eftermiddag ute fick vi i skogen. Seffrin är ju drygt ett år gammal och förmerar sig jaktligt. Han går längre ifrån oss när han söker, är tryggare på egen hand. Och han har letat opp rådjur själv de senaste gångerna. Jagar någon halvtimme till en timme men släpper när han kommer för långt efter och det är bra. Han är stark och robust, tar sig fram i besvärlig terräng, har god  jaktlust.
 
 
Just här går vi i "granplanteringen". Området har fått heta så eftersom det planterades för många år sedan. Men Roland minns när det var åker och Mattias i Hol hässjade hö här. Men nu är det alltså granskog, kanske  50 - 60 år gammal.
Det är roligt att gå med Roland i skogen. Han läser den som en öppen bok. Han ser spår av rådjur och hare och räv där jag ser inget alls och han kan följa dem. Den här lilla snöhögen var inget speciellt tyckte jag men Roland såg att det var en myrstack med ett hål rätt in där en räv varit intresserad, rävspåren går rakt in
Till slut bet kylan i mina kinder och vi gick hem, sen eftermiddag. Seffrin är lite öm undertill (!), hantaxars dilemma,  och går andaktsfullt i Rolands fotspår på hemvägen.
En Duvfenkroks glögg och pepparkakor med ädelost till smakade bra vid hemkomsten.
 
Sen blev det matlagning och äting (älgfärsbiffar), powernap och vid niotiden är det Bron. Vore synd att klaga på såna här dagar!

Kommentarer
Postat av: Veiken

Ni har verkligen vinter på riktigt och inte en sån där fuskvariant som vi just nu har! Det är fantastiskt med människor som kan "läsa" skogen. Jag har en svärson av den sorten! :)

Postat av: Pillan

Powernap? Jä sôver medda, gärna. Ä så gôtt.

Svar: Mmmm...energikick!
Inga Magnusson

2015-11-23 @ 06:51:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback