Rådjursjakt med Severin igår

Vid lunchtid kom Roland hem och hade sett två rådjur på "Mellare Smörhôla". Han placerade sig i pass och jag smög iväg med Severin. Han har pejl på sig på ryggen i västen. Den är bra. Bättre än att ha om halsen, vilket är alternativet.
På skärmen till höger ser jag då precis var han befinner sig. Han heter "Hund" och jag är triangeln. Apparaten till vänster är radion som jag kan prata med Roland i.
Han tog först spåret men jag släppte honom för tidigt så han blev lite vimsig, tappade och hamnade på ett större sök. Till slut gick han tillbaka i sitt eget spår och hittade  det han började på. Efter en liten stund kom han till ett rätt stor bäck och där tog han sig inte över, skällde vildsint och jag gick dit och hjälpte honom över. Drevet fortsatte en bit. Här tappade han spåret, men gav inte upp utan gjorde först en stor halvcirkel runt  och sedan en till och då hittade han det. Han fortsatte driva en bra bit tills han gav upp, då var han rätt långt efter. När han söker sig tillbaka går han exakt i sina egna spår.  Ingen blev skjutet för honom. Men han får godkänt för han har bra och hörbart skall och han ger inte upp utan försöker. Och han söker över ett rätt stort område, springer inte bara runt mina fötter.
Här fick jag hjälpa honom över bäcken, han är inte så modig än. ;-). Sammantaget höll han på ungefär en timme med drev och tapt.
Sen på eftermiddagen såg vi rådjur här 3 eller 4 stycken och släppte en gång till. Han gjorde en halvtimmes rusch efter dem men kom sen för långt efter. Den här gången började han växla skall, dels ett ganska fint tätt skall men sen växlade han om med ett grovt ibland. Det lät som om två hundar drev.
Roligt att börja gå med en valp i skogen och höra de första jakterna. Detta var bara tredje - fjärde gången men det låter bra.

Kommentarer
Postat av: AnnaKK

Vad kul att få hänga med Severin på en jakt så här! :-D Framöver får ni väl skaffa en liten filmkamera som han kan ha på sej när han driver!?

De moderna pejlarna är verkligen fantastiska manicker! :-) Stor skillnad mot de där bjässiga antennerna man hade förr, som dessutom tappade kontakten med hunden efter bara nån kilometer...

Svar: Himla skönt att kunna ha koll på var hunden befinner sig, åtminstone i våra vargtrakter.
Inga Magnusson

Postat av: Lena

Lille Severin tycks vara en stjärna i vardande. Ringar på tappten och växlar skall beroende på hur långt efter han är. Jätteroligt! Ni har hittat en toppenvalp. Han är väl ännu inte ett år gammal? Ta det försiktigt så att han inte överanstränger sin långa rygg.

Svar: Nej , han är bara drygt ett halvår, men verkar klara såna här jakter bra, inga krämpor efteråt
Inga Magnusson

2014-11-12 @ 18:58:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback