Förra årets beslut om vargjakt är nu hanterat av kammarrätten.

Förra årets beslut om vargjakt har nu (!) hanterats av kammarrätten. (Hur lång tid får det ta???). Rätten säger att det kan vara rätt att besluta om vargjakt men inte på de grunder som Naturvårdsverket beslutade förra året. Motivet att minska inavelsgraden med selektiv jakt ansåg rätten inte tillräckligt styrkt.  Däremot säger kammarrätten inget om att den svenska vargstammen skulle vara för liten för jakt, bara att skälen som angavs för jakt då var fel.
 
Detta beslut påverkar inte riksdagsbeslutet om vargjakt den här vintern. Förra riksdagsmajoriteten drev fram en lagändring i riksdagen som gör det omöjligt att överklaga vargjaktbeslut till kammarrätten. (Tack Centern och Eskil!) De kan bara överklagas till Naturvårdsverket. Nu är det man kallar "gynnsam bevarandestatus" uppnådd med råge i den svenska vargstammen och det finns förvaltningsplaner framtagna så EU borde också vara nöjt.  (Tack Centern och Eskil!) Åtminstone är EUs tidigare invändningar mot vargjakten undanröjda, om de nu inte hittar på något nytt. Lite kan man kanske hoppas eftersom han Pototsnik (eller vad han hette?) har avgått. Men erfarenheten har lärt oss att det kan vara bäst att vänta med glädjeyttringar över att Sverige äntligen fått en förvaltning av vargstammen tills jägarna sitter på pass.
 
Nedan citat från Jägareförbundets hemsida:
 
”Förändrar ingenting inför vinterns jakt”
– Det Kammarrätten säger i sin dom är att man kan jaga varg, om det finns bra skäl – men att de skäl som Naturvårdsverket angav inför den aktuella licensjakten inte var tillräckliga, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd.
– Den här domen förändrar ingenting inför vinterns vargjakt, eftersom de besluten kommer att grundas på andra motiv. Dels att minska koncentrationen av varg i de områden där stammen är som tätast, dels ska jakten vara inriktad mot områden där vargarna orsakar stora problem. Dessutom ser ju möjligheterna till överklagan helt annorlunda ut nu. Besluten om den kommande jakten tas av länsstyrelserna och kommer att överklagas till Naturvårdsverket – inte till förvaltningsdomstolarna, säger Torbjörn Lövbom.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback