Nya huset - senaste nytt - nästan färdigt!


Lilla sovrummet är nog det som är mest färdigt, fast det saknas några hängare, en matta till bredvid denna röda rya, en förvaringsbox till under sängen och hyllor och en pall. Det är riktigt typiskt Ikea-rum som domineras av den stora Tromsösängen, 140cm  bred undersäng som är bekväm och inte ger cellskräck för den som ligger där. Den är tänkt för en person, men funkar till nöds för två förstås, två som är slanka och ligger still ;-) 

 Översängen är 90 cm bred och hela ekipaget är stabilt. Under sängen, på golvet blev det på prov en förvaringslåda på tassar. Det funkar bra så det blir en till. All förvaring som inte tar upp outnyttjad golvyta är guld värd och måste utnyttjas.

Färgerna går i en varm skala från gult till julrött till vinrött. Det kändes helt rätt med värme  mot de vita väggarna och den vita metallsängen. 


När det är ont om utrymme så är det smart att låta möbler ha flera funktioner. Nattduksbordet är också en stol som går att ta till köket om man är fler än fem där. Eftersom man kan vilja ha ett hårt underlag så gjorde gubben helt enkelt en massiv träskiva och lade på stolen, då går det att ha ett vattenglas där exempelvis. Men om man tar ´bort skivan så är det alltså  en köksstol. 


De röda väggboxarna är Ikeas och de kan användas som förvaring av sånt man vill ha lätt tillgängligt vid sängen. 


Tidningsstället på väggen kom opp för att jag vet att tidningar och tidskrifter simmar omkring överallt runt mig när jag bor på hotell. Då har jag ofta önskat en vägghylla att ha dem i på ett översiktligt sätt. Tänker mig att våra gäster också är tidningsläsare och kanske tar med hemifrån på det egna språket. Eller böcker förstås och kartor, turistbroschyrer och annat. 

Mellan tidningsstället där uppe och översängen blir det alltså en hylla som nattduksbord för den som sover där uppe. Stora sovrummet är inte klart alls egentligen. Elevationssängarna är i alla fall på plats och funkar. Nattduksborden går att ställa på varsin sida om sängarna och göra dubbelsäng av det hela. Bra att ha det flexibelt eftersom det kan vara par eller ínte par som sover här. Det blir andra överkast, funderar på vilka det ska bli, men antagligen något som tål  att ses samtidigt som lilla sovrummet för dörrarna blir nog öppna ofta till rummen. Det ska bli fler hängare på väggen och kanske någon liten hylla. Och förhoppningsvis någon vacker naturbild på den stora väggen, en bild att vakna till på morgonen.


Hallen får nog en rejäl spjälhylla över entrédörren och hängare på var sida. På ena sidan hängare  i barnhöjd / jackhöjd, på den andra högre upp.Gubben gjorde de praktiska och fina lådorna till "mediaavdelningen". Det fanns inga att köpa i lämplig storlek. En box för svenska kanaler ska in också därnere ovanpå den här. Den är beställd men har inte kommit. Än så länge går det att se Norge och Tyskland. Överst är stereon som har ett riktigt bra ljud, den går att använda med cd och såna här moderna apparater som jag inte förstår mig på; iPhone och sånt.  Sladdarna blev inte helt borta men stör inte längre i alla fall. Bakom, direkt på teven finns dvd-spelaren


Bordet ute på altanen och bordet inne i allrummet har fått lika vaxdukar. Det ger en fin effekt när man ser det live, men märks inte så mycket här. Om man är fler som vill äta tillsammans i fint väder går det bra att dra bort glasväggen, lägga skivor i bägge  borden och få till ett  enda långbord för 12 personer, allt under tak men ändå ute, ja eller inne, hur man nu ser på det. Det blev riktigt bra. Vi ska testa någon gång i sommar. Det är också en utrymmes-snål lösning. En lampa till ska upp över köksbordet, en likadan.


Den loja ängeln finns här också förstås. Och stenarna. 


Framifrån ser det ut så här just nu. Det fattas alltså en smal bänk på vänster sida om dörren och en låda för förvaring på höger sida. 


Den långgrunda sandstranden nere vid bryggan var en glad överraskning, den kommer att inbjuda till morgondopp och kvällsdopp. Kanske att ligga och sola på bryggan också.


Kvällsutsikten från huset har vi inte konstruerat, den följde med på köpet utan ansträngning men är läcker, syns lika bra från altanen som inifrån allrummet. Den skiftar hela tiden såna här kvällar, från en minut till en annan och är nästan som ett skådespel. Lommen hörs ofta genom det vanliga fågelkvittret stilla kvällar, det är ett magiskt ljud. 


Huset är inte riktigt färdigt förstås, en del saknas och vi funderar på lösningar. Men det duger att bo i.


"Gustaf i den nordiska natten" heter han, husets väktare. Men detta var inte på natten, det var sista morgonen vi bodde ute i stugan, lördag morgon. Då sken solen från klarblå himmel och det var hur vackert som helst. Nästan hjärtslitande att lämna hela härligheten, packa ihop och flytta hem igen. Vi har nu tagit undan lite tid för oss själva att kunna bo här i sommar och vi hoppas på sånt här fint väder förstås.

Kommentarer
Postat av: Herta

Så läckert! Bara att gratulera till denna underbara plats som Ni iordningsställt så fint. Tänk att vistas här, ha det skönt, ta ett morgondopp och bara vara. Kanske kommer en nalle förbi och tittar in?


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback