Skyddsjaktbeslutet gällande varg ...

... kommer torsdag eller fredag den här veckan tror man. Detta har man väntat på länge nu. Det handlar om detaljerna i hur länsstyrelserna ska få rätt att bevilja skyddsjakt.  Många har gissat förstås på hur många djur det kan bli,  allt från  20 till 60 djur  som länsstyrelserna i landet får att bevilja skyddsjakt på utan att behöva gå till Naturvårdsverket. Men det är ju lösa spekulationer. 

 Sen ska antalet fördelas mellan varglänen också,  de län som har haft reproducerande varg i några år. Och kanske kan Naturvårdsverket behöva behålla en del för att använda i de län som inte har varg och som kan få besvärligt ovälkommet besök ibland.  Dessutom är det ju så att om inte kriterierna för att få bevilja skyddsjakt ändras så lär det inte kunna skyddsjagas  fler nu än tidigare. Då spelar det ingen roll vilken nivå som fattar beslut och inte heller hur många man maximalt har rätt att avliva. Enda fördelen med regionala beslut är i så fall att de kan komma snabbare i och med att beslutsfattarna sitter närmare de berörda och att man kan få fram bättre underlag för beslut genom lokal kännedom om de djur som finns i området.  

Det är Naturvårdsverket som beslutar om de här reglerna, det ligger inte på politikernivå. Nu kan vi bara hålla tummarna att man vågar göra allvar av riksdagsbeslutet om regional förvaltning av varg och verkligen lämna över till länsstyrelserna att besluta om skyddsjakt på ett rejält antal djur.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback