"På jakt" med Jan Guillou ...

... ska visas oss på TV. Jakt i Afrika utlovas och vi sitter bänkade nu framför apparaten. Jag gissar att han som vanligt vill blanda ihop jakt med tjuvjakt, afrikansk kommersiell syn på jakt och jägare med svensk folkhemsjakt som ingen tjänar ett öre på. Allt kallas jakt när han berättar misstänker jag, utan åtskillnad.

 Han brukar kort sagt vara spekulativ och sensationlysten och det tror jag att han blir nu också. Ett program som sägs ska  handla om jakt fast det  kommer till stor del att handla om kriminalitet istället för om jakt tror jag. Och kanske inte särskilt mycket om de metoder, via jaktuthyrning, som kan förhindra tjuvjakten. För de finns.

Han kommer att svartmåla jakt och jägare i allmänhet  tror jag,  för det kommer att verka "ärligt" med tanke på att han jagar själv.

- Äntligen en jägare som tar bladet från munnen och avslöjar jaktens sanna natur full av grymhet,  tänker nu många som är helt okunniga om hur svensk alldeles vanlig jakt går till.

 Och så kan han framstå som en hjälte, som den ende hederlige jägaren  i en värld  av jagande  banditer.  Det är Guillous favvoposition..

Ungerfär samma enkla  koncept som westernhjältar byggs av. Bland alla andra elaka vita så finns någon enstaka god vit som har ett gott hjärta och vill rädda de stackars indianerna, men han har inte en chans mot den vita övermakten. Eller som Hamiltonhjälten, bara han  av alla kristna  ser hur goda och rättänkande muslimerna egentligen är.  Guillou vill gärna vara den ende gode som jagar  på ett korrekt sätt eller som avstår från att jaga medan alla andra jägare är ohederliga,  giriga, enögt  jaktlystna  och därtill grymma.

Gubben vill se det här programmet  så jag har inte så mycket att välja på, jag måste  också se. Fast lite under protest.

Men det kanske är fördomar jag har om JG. Kanske kommer de på skam. Jag skriver om programmet nedan, efteråt, hur det blev:

Så här blev det:

Det är den reglerade lagliga jakten som håller viltet vid liv i Tanzania  säger JG.( Kanske borde han tänka på det när han debatterar vargjakt i Sverige. Här vill han förbjuda all vargjakt och raljerar gärna över de vargdrabbades problem,  protester och krav på avskjutning.)

Skål och hej och matservering med trerätters och fullständig service vid Safarijakt i Tanzania har JG.  Tanzania har Afrikas bästa viltstammar tack vare att man tillåtit jakt och organiserat den och gjort den lönsam för lokalbefolkningen genom att de får kött och guidningsmöjligheter och staten får jaktavgifterna. Win-winkoncept. Samtidigt har  viltet dött pga tjuvjakt ut i  de afrikanska länder som förbjudit jakt. Det säger J G om jakten i  Tanzania Varför tar han inte med den logiken och erfarenheten till vargproblemen i Sverige? Att man måste ge de av djuren drabbade ett inflytande!

Två tjuvjägarligor har redan tagits fast så här långt in i programmet och jag tror att showen där de tas fast och torteras av JG.s gäng är arrangerad. Skådespeleri! Tortyr utförd av hans jaktvänner? Är det ok?  Och så finner man vapen och ammunition hos den tredje  ligan och antyder att ammunitionen som sägs komma  från en svensk fabrik skulle vara en del av det svenska biståndet till Tanzania. Så himla lumpet!  Fult! Det är klart att Sverige inte skickar jaktammunition som bistånd till Tanzania! Vi vet alla att JG inte gillar just den ammunitionsfabriken och nu tog han chansen att ge en känga åt den oavsett var ammunitionen verkligen kom ifrån. Det är lågt och hämndlystet - sandlådenivå!.  Typiskt JG!

Det jaktgäng som JG åker omkring med ägnar mer tid åt att ta fast tjuvjägare än att jaga. De piskar och torterar de människor de griper misstänkta för tjuvjakt för att få dem att berätta. Människor  pinas utan rättegång och rannsakning till att erkänna brott. Sanslöst! Vi får höra piskslagen men inte se.

Sammanfattningsvis efter programmet: JG var med och tog två -  tre ligor med tjuvjägare och det upptog en stor del av programmet, precis som jag förutsade. Det kom att handla mer om kriminalitet än om jakt Och JG får frossa i hjäterollen - mannen  som räddar de stackars elefantungarna från döden.

Elefanter vill han egentligen inte skjuta, det känns speciellt med det djuret säger han. (Och han har ju nyss visat en stackars tjuvskjuten elefantunge och avstått från att skjuta tre unga elefanthanar så det finns ett moraldilemma som måste lösas när han till slut ska skjuta en elefant!) Elefanter är så fina och kloka. Säger JG.  

Men när man kommer till en boning där elefanterna har plundrat familjen på deras mat för tre månader framåt, då finns filmiskt etiska skäl att skjuta dem. För staten kompenserar inte för förlusten. Då kan JG skjuta en elefant (som säkert var planerat från början!) och vara hjälte igen för det antyds att elefanterna kanske dödar familjen nästa natt. JG kan kanske rädda dem, men han lovar inget (!).  Min fula misstanke är förstås att den här familjen hamnade med precis här för att ge etisk och filmisk legitimitet åt att JG  ska skjuta en elefant. En gammal stor elefant   som inte kan reproducera sig mer. Och som ska tas bort i alla fall.  Säger JG.

Nu kan JG ägna sig en liten stund i programmet  åt att jaga speciellt elaka elefanter istället för elaka tjuvjägare. Han är en sån ängel!!! En hjälte!! Fast han har fina bilar att åka med och goda kockar i sällskapet och tar en drink i solnedgången varje kväll med sina jaktvänner. Nu visas istället hur han med "stora umbäranden" jagar stygga elefanter. Det visade sig att de grymma  elefanterna inte bara var elaka, de var fyllehundar också. De hade, precis som svenska älgar, valt att äta frukter som gjort dem berusade. Så bytet var lätt att avliva.  

Invånarna i den närmsta byn får köttet förstås och det är en god gärning igen. (Fast jag tror att han enligt reglerna måste göra det) JG är hjälte en gång till!!!. Och JG träffade  den áv elefanterna pinade bonden och JG  skänker honom majs. Fullständigt änglalikt!!  Jamen visst är JG en ängel!!!! Jag är såååå imponerad!!!!

 INTE! JG visade sig vara precis det pucko jag förutsåg innan jag sett programmet. Och det kom att handla om precis det jag trodde. Alla mina fördomar blev infriade.

Hela programmet  syftade till att putsa JGs egen hjältegloria på andras bekostnad och finansiera hans  afrikajakter ett tag framöver. Inte ett dugg annat. Han är en första klassens skitstövel! Och han ger hyckleriet ett ansikte!
 
JG är illa sedd av många jägare i Sverige just för sitt överlägsna föraktfulla raljerande med den svenska bondejakten och sitt hyllandet av exklusiva  jaktsafaris i exotiska länder.

I jägarkretsar finns från mun till mun berättade historier om hur han mellan skål och vägg uttrycker  överklassförakt för vanligt folks enkla mat- och dryckesvanor och för de nedärvda  svenska jakttraditionerna och för jägare i allmänhet (han själv undantagen förstås!).

Tråkigt nog är filmen så dramaturgiskt skickligt genomförd att få kommer att genomskåda vad JG egentligen visar och hur falsk han är bakom sin skenbara "ärlighet" och sina "avslöjanden".  Detta är inte i första hand en dokumentär om vare sig jakt eller tjuvjakt, det är en story, fabricerad från början till slut av berättandets mästare, författaren Jan Guillou.

http://www.aftonbladet.se/ipadoriginal/article14154111.ab

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/tv/article14155210.ab


Kommentarer
Postat av: Lena

Jag avstod från att titta, av samma skäl som du hade. Nu bekräftade du mina aningar. Varför i all fridens da´r sänder man sån´t här? Underhållning? För vem?

2012-01-03 @ 11:31:42
Postat av: Veiken

Jag älskar inte JG och det blev inte bättre efter programmet. OM det ska skjutas är det inte turistjägare, utan inhemsk "personal" som ska stå för viltvården. Tänk att ta hit stenrika tyskar för att skjuta av varg, mot betalning,som har genetiska defekter.

Jag tycker det är osamklogt!

Han hade väldigt många åsikter när Ola Skinnarmo hade gevär på Spetsbergen och var tvungen att skjuta för att rädda liv. BAH!

Postat av: Boris P.

Guillou är likadan posör som Per Morberg. Att finna nöje i att döda är riktigt sjukt. När Morberg så modigt hade nedlagt sin antilop, klappade han kadavret som om han tyckte synd om djuret och att dödandet var något som måste ske, bestämt av en högre makt.

2012-01-03 @ 22:33:45
Postat av: Inga Magnusson

Lena: Ja, enligt rubriken skulle det vara en dokumentär om jakt men det blev en fabricerad äventyrsberättelse med JG i hjältehuvudrollen. Osmakligt med piskandet av de misstänkta tjuvjägarna.Veiken: Det bör vara markägarna och lokalbefolkningen som har ett stort inflytande över jakten. Erfarenheten har visat att det blir sämre med viltvården om så inte är fallet.Boris P: Nja, om man nu vill tillaga och äta kött så är själva dödandet liksom nödvändigt. Och då bör det ske på ett så bra sätt som möjligt. Jag har inga problem med att en jägare är stolt över en väl genomförd jakt och att det nedlagda bytet hedras på olika sätt. Döden för en jägares kula är ofta mycket mer skonsam än den naturliga döden för ett vilt djur. Jag kan också tycka att jag om jag kan välja hellre äter kött från vilda djur som levt just vilt hellre än kött från tamdjur som levt inhägnat / uppbundet / inburat.2012-01-04 @ 08:26:14
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Anders Dimberg

Delar helt Din analys, om jag än är mer road än förbannad över JGs manipulerande och alltid lika förutsägbara berättarstil. Jag ser det som underhållning. Den här typen av lättgenomskådad propaganda bör det undervisas om redan i grundskolan. Tyvärr finns det för många som låter sig duperas av enkla knep. Al Gore fick tom. nobelpriset...

Med vänlig hälsning.

Anders D

2012-01-04 @ 11:09:59
Postat av: Ingrid

Usch, har inte gillat Jan Guilliou sen Liza Marklund avslöjades. Gömdaböckerna gavs ju ut på Piratförlaget...

2012-01-05 @ 15:40:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback