Fibernät

Fler är medlemmar i fibernätverk i Sillerud; Sellnet.


Det är rätt många medlemmar redan i Sellnet och  nu börjar medlemsrekryteringen på allvar, broschyrer är upptryckta och info finns tillgänglig.  Medlemskapet i Sellnet, medför inga förpliktelser att ansluta sig till fibernätet sen, men är en signal om intresse, en garanti för att få information och för att  kunna påverka utformningen av Sellnet, dvs hur fiber ska fungera i här i Sillerud. Det blir väl antagligen med  medlemskartan som grund som nätet kommer att planeras.
Uppdaterat:  Man har nu börjat dra upp planen för huvudledningarna i nätet läser jag på Sellnets facebooksida. Man försöker utröna hur man ska  dra dem för att grävandet ska bli så ekonomiskt som möjligt  utifrån var de intresserade bor.

http://sellnet.se/fragor__svar.htm

http://sellnet.se/medlem.htm

Fibernät behövs för att vara säker på att kunna fortsätta ha bra telefon och bra datoruppkoppling. Det räcker inte att slå sig till ro med det vi har nu och tänka att det duger. För det kan ändra sig snabbt.

Framöver vet vi inte hur länge vi får behålla det vanliga telefonnätet. I östliga delar av Årjängs kommun så är det borttaget redan  nu och man är hänvisad till mobiltelefon, där det nu fungerar. På vissa orter längre norrut i Värmland så är idag en del hus i praktiken utan telefon, dvs man får för varje samtal uppsöka någon plats utomhus eller vid ett öppet fönster för att få kontakt.

Mäklare vet redan berätta att hus på landsbygden utan fibernät säljs till lägre priser och då har utvecklingen knappt startat. Den som vill köpa ett hus idag frågar efter långsiktiga möjligheter att använda telefon, dator och tv. I det nästan kontantlösa samhället blir det svårt att klara vardagen med så enkla bestyr som att betala räkningar utan att ha datortillgång. Det finns de som räknar med att fastigheter utan fibernät kommer att värderas som hus utan elektricitet  i framtiden.

I starten är det rätt billigt att ansluta sig till fibernätet, eftersom det finns rejält med bidrag från EU och kommunen. Allt handlar om hur många som går med men jag gissar på 20.000 - 30.000 SEK/ hus OBS det är en väldigt okvalificerad gissning och bara min egen. Men de som väljer att ansluta senare kommer troligtvis själva att få bekosta grävningen från huvudledning och fram till det egna huset + övriga anslutningar. Man kan gissa på 60.000 - 70.000 SEK, men det hänger då  på hur långt från befintlig fiber man bor. Men nu utgår jag bara ifrån erfarenheter från andra platser där man genomfört liknande projekt.  När det gäller Sellnet så finns inga kalkyler än. Men jag utgår ifrån att alla betalar samma anslutníngsavgift oavsett var man bor nu i starten, medan de som ansluter senare kan få betala faktisk kostnad.

Jag skänker en tacksamhetens tanke till Katarina Johannesson, vårt kommunalråd,  som lagt ner mycket arbete på att vi skulle få de här bidragen till Årjängs kommuns landsbygd. Hon har också engagerat sig i att det ska fungera organisatóriskt med genomförandet. Nu bildas föreningarna och så börjar grävandet när våren kommer.



Kommentarer
Postat av: Gunnar

Ja detta är helt nödvändigt för landsbygden. Självklart för dom som bor där men också för småföretagare. Bra att Årjängs kommun prioriterar utbyggnaden.

Postat av: Gunnar

Hej. Ang din fråga om släktforskning. Jag använder en massa olika hjälpmedel. Grunden är Genline som ha alla kyrkböcker avfotade. Jag har haft det privat men det är ganska dyrt med tanke på hur mycket jag håller på nu. Gratis på biblan. Där finns också flera folkräkningar som jag använder ibland. Plus en massa annat. Ibland om man har tur kan det räcka att googla och hitta sånt som nån annan forskat och lagt ut. Jag använder ett pc-program som heter Min Slaekt. Från det lägger jag ut valda delar på min hemsida. Så här ser det ut där:

http://www.carlstedt.web.surftown.se//minslaekt/default.html

2012-01-27 @ 17:06:33
URL: http://gunnardeckare.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback