Björnen tuggade på hans hand ...

... och huvud. Han hörde hur det krasade i huvudet. Ringde i panik till sin bror: Jag är biten av en björn, rädda mig, jag dör, skicka efter ambulans. Han lyckades i alla fall beskriva var han låg. Efter en timme lyckades ambulanspersonal ta sig fram till den platsen.  Jaktkamraterna  och ambulanspersonalen bar honom hundratals  meter i oländig terräng till amublansen. Därefter användes skoter fram till bilväg. 

Jaktlaget var ute på älgjakt egentligen och hade en kalv kvar att skjuta. Hunden skällde och jägare stod beredd att skjuta en älg när plötsligt den rasande björnen dök upp en björnhane som valt ett enkelt ide. Jägaren  hann avlossa ett skott mot den men då var björnen  i princip redan framme vid honom och började bita. Björnar biter tydligen alltid människor medan den annars slår ihjäl med ramarna. 
http://www.expressen.se/nyheter/1.2693430/radda-mig-jag-har-blivit-biten-av-en-bjorn
Jag är glad att jag inte bor i värsta björnområdet. Undrar om jag vill åka med till Jämtland nästa år på jakt. Där är det björntätt. Måste vi verkligen ha så mycket björn i Sverige? Vad ska vi med allemansrätten till om många människor inte vågar röra sig i naturen? Vårt land har varit lite ovanligt just därför att så många har varit naturintresserade, något som vi överfört till våra barn i generation efter generation. Vi har ju haft exklusiva möjligheter att vistas i naturen. Så är det inte på andra ställen i världen. Men utvecklingen mot allt större rovdjursstammar och faktiskt större risker med naturliv gör att allt fler människor väljer bort naturupplevelser av olika slag. Och då hjälper det inte ens med en lagstadgad allemansrätt.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/min-bror-skrek-att-han-skulle-do

Detta hände i Kilafors i Hälsingland. Björnen är nu funnen och avlivad.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/bjornen-i-kilafors-hittad-och-avlivad

http://www.dn.se/nyheter/sverige/min-bror-skrek-att-han-skulle-do
Mannens skador beskrevs igår lördag kväll som allvarliga men inte livshotande.

Uppdaterat 13.00 
Bilder på den avlivade björnen finns här
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14284886.ab
Den skadade mannen hittades genom att hunden sökte sig till andra jägare i jaktlaget och man kunde bakspåra den. Björnen  avlivades av jägare ur jaktlaget med björnvana. Det var svårt terräng med mycket ungskog, bara 10 meters sikt. Man fick skjuta från nära håll. En stor björnhane. Han kommer att obduceras.


Uppdaterat 18.00: Mediarapporteringen av den här händelsen har varit stor och det är bra. Det är bra att det syns att vi har en politik som vill ha en massa farliga rovdjur i skogen utan möjlighet för de berörda att påverka situationen. Men ibland blir det konstigt. SvD skriver att mannen inte är misstänkt för brott men att björnen ska obduceras för att utesluta att skottet var  som man skriver "avsiktligt". Ja men det är väl klart att skottet var avsiktligt. Han försökte självklart skjuta ett dödande skott mot björnen som attackerade honom.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/bjornen-som-bet-jagaren-avlivad_6807049.svd

Mannen som attackerades hann få upp händerna till skydd för halsen annars hade han varit död. När han fraktades ut till vägen måste jägare hela tiden bevaka transporten eftesom man inte visste om björnen fortfarande fanns i närheten. Den skadade mannen  är  opererad och vårdas i respirator på intensivvårdsavdelning.  Brodern är chockad och ledsen och har dessutom fått ta emot dödshot från djurrättsaktivister av olika slag.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2693650/jagaren-i-respirator-efter-nio-timmars-operation

Kommentarer
Postat av: Selma

Fast det är ju påfallande ofta så att de attackerar just jägare. Hade han inte skjutit eller haft med sig en störande hund utan bara traskat runt hade väl björnen sovit vidare.

Postat av: Inga Magnusson

Selma: Ja, det stämmer. Jägare utgör ju också en stor del av de människor som vistas i naturen. Ta en dag som idag då en stor del av jägarkåren säker är ute för att jaga hare, rådjur (sista helgen) och älg. Redan i sin mängd är det naturligt att de oftast drabbas.Sen har du fel i att den här mannen attackerades för att han sköt. Han avlossade skott i nödvärn, han var inte ute på björnjakt. Tvärtom så betraktas det ju som rätt björnsäkert att välja att jaga älg när vintern kommit, då förväntas nallarna ligga i ide. Och älg måste jagas i Sverige både för skadorna på skogen och för trafiken.

2012-01-29 @ 11:29:52
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

Selma: Medan andra som gillar naturen oftare håller sig till eller i närheten av upptrampade stigar, paddlande i älvar, åkande i skidspår, så travar jägare verkligen omkring även där det är som mest otillgängligt, alltså mitt ute i värsta vildmarken.

Och man kan väl anta att det är där björnar väljer att ha sina iden.

2012-01-29 @ 11:35:14
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Zarah

Biltrafiken dödar betydligt fler människor än rovdjuren i vårt land. Ändå sätter vi oss i våra bilar utan större betänkligheter. Konstigt!???

2012-01-29 @ 11:43:06
URL: http://verandan.svenskablogg.se
Postat av: Inga Magnusson

Zarah: Ja, det gör vi och svaret är ganska enkelt. Vi måste använda bilen och trafiken i vårt vardagsliv även om vi är medvetna om riskerna, men naturupplevelserna är mer självvalda. Vi måste inte gå ut i skogen såvitt det inte är vårt yrke. Och de som har skogen som jobb i björntäta områden efterfrågar möjlighet att få bära någon form av beväpning för att skydda sig.2012-01-29 @ 11:47:27
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Gunvor

"Tolv mans styrke och två mans vett" sades björnen ha. Skönt att slippa dom här nere i Götaland än så länge!

2012-01-29 @ 12:29:22
URL: http://svenska.iedior.se/#home
Postat av: Inga Magnusson

Gunvor: Suck! Här i Värmland har vi stora stammar av varg, björn och lo numera. Både människor och det ordinarie bytesviltet börjar ogilla läget.

2012-01-29 @ 12:47:04
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Veiken

Jag som bor rätt säkert när det gäller rovdjur kan förstå rädslan och obehaget med både varg och björn in på knutarna... Inget jag önskar att uppleva själv precis...

2012-01-29 @ 16:36:45
URL: http://www.veiken.se/
Postat av: Göran Jonsson

Problemet med att jaga älg när nallarna har somnat är att du inte ens tänker på att det kan vara björn som hunden ståndar. Tidigare under hösten är du försiktigare när du går på ståndet . Hände samma sak för ett par år sedan norr om Bollnäs .Till jakten i fjol räknade man med att det fanns 500 björnar i Gävleborgs län 50 sköts på jakten några dödades i trafiken några närgångna skyddsjagades ändå tror jag antalet ökar. Vi får nog skjuta 60 till hösten. Men jag måste säga att jag har hällre 600 björnar som man åtminstone får jaga än vad kan det vara 60 vargar som man inte ens får säga att man inte vill ha.

2012-01-29 @ 18:11:30
Postat av: Göran

Läste Ljusnan idag om björnattacken.Ivänsterspalten bredvid ser man en bild på en jämttik med stolt ägare, bäst i rasen best in show. Ägare Christer Lundh,han blev attackerad av björn på samma sätt för något år sedan,snacka om sammanträffande.Han har i allafall inte blivit avskräckt för älgjakt i alla fall.

2012-01-30 @ 11:09:14
Postat av: Inger Maryissa

Läskigt det som hänt denne man...

och det är inte första gången en människa blivit skadad av björn...

Jag börjar undra lite över detta att sätta ut fler rovdjur i naturen...

Visst det är viktigt att bevara mångfalden i djurvärlden och utrotningshotade djur..

men när det får såna konsekvenser...

Men jag undrar samtidigt hur det var förr i tiden...om människor ofta blev skadade av rovdjuren ?

eller kanske de hade mera kunskap om hur de kunde undvika konfrontationer med de vilda djuren ?

2012-01-30 @ 22:58:38
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback