Oslo -gammal stadsdel i centrum!

Det här är en gammal stadsdel i Oslo som bevarats som vad vi skulle kalla k-märkt. Tror den kallas Rolykka eller hur det nu stavas på norska.
 
Den och tre andra områden i centrala Oslo räddades undan grävskoporna på 70-talet när det skulle rivas och byggas nytt i alla städer. Det var en radikal, politiskt aktiv grupp som slog sig samman och lyckades få de här områdena både k-märkta och upprustade enligt ett avtal med kommunen. Då var det i stort sett slum men är idag högt värderade bostäder. Husen har sitt ursprung i 1870-talet och det har hela tiden varit tradition att man har byggt till och byggt på lite nytt vartefter och den traditionen finns delvis kvar och är också godkänd uppifrån.
 
Nu är man i Norge inte lika strikt i sin reglering av byggnation som i Sverige och man kan exempelvis själva välja färg på sina hus här, men tydligen inte tak och en del annat. Det fanns dock blandningar av nytt och gammalt som var speciella, med rostfria skorstenar exempelvis och en del moderna trälådor påbyggda.
 
Vi har goda vänner som bor här sedan området bildades och därför kunde vi alltså få oss en guidad rundtur  vid vårt Oslobesök. Det är Langgata och Fjellgata tror jag o  Rodes Plass.
 
Sånt här så himla roligt att se. Vi går båda igång på byggnation ur olika aspekter; byggnaders funktion, hur de byggts, deras estetik, deras historia osv. Det är kul att kika på hus!

Kommentarer
Postat av: Mia

Hela området verkar andas "skönhet"... Fina bilder.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback