Operan i Oslo! Utomhus

 
Ett besök i Oslo måste inkludera den nya operan. Den tog fem år att bygga, har kostat 4.3 miljarder NOK om jag minns rätt och har haft fem miljoner besökare. Den byggdes av arkitektbyrån Snöhetta som jag tror då var rätt liten. Men bygget blev en succé som gav genljud världen över.
 
Man kommer inte in i konsertsalarna men väl till foajén, restaurangen och utomhusområdet. Operan är byggd av italiensk marmor, vilket inte sågs med blida ögon av alla. Det borde anses det ha varit ett norskt byggmateriel. Den här stenen har också kritiserats för att vara för porös och vittra en del. Den lär också bli lite gulare med tiden, vilket lär synas där den möter vattnet.
 
För det mest spektakulära är väl att taket liksom går ner och bildar olika golv ner mot vattnet. Det finns vare sig utomhus eller inomhus några räta vinklar ser det ut som.
 
Lite grand om Packmopedsturnén blir det imorgon när jag fått ordning på ett par bilder därifrån.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag, barnen, syster, bror och syskonbarn var i Oslo på onsdag denna vecka. Vi började med att äta vår "nesting" högst upp på Operahuset innan vi gjorde våra besök på olika museer. Vilken otroligt vacker byggnad. Trevligt att den liksom är så folklig genom att man kan gå omkring på utsidan lite som man vill och bara njuta av byggnaden och utsikten.

2012-08-03 @ 14:58:33
Postat av: Marie

Det ser ut som om ni har haft ett mycket trevligt besök i Oslo. Själv har jag aldrig varit där, det kanske skulle kunna vara ett bra resmål nästa sommar. Det måste jag lägga på minnet!

Postat av: Trolda

Fantastisk byggnad! Påminner liiite om operahuset i Sydney, som ju även den har nordisk design (dansk arkitekt och svenskt kakel), som jag besökt ett antal gånger när jag bodde i Sydney. Har dock aldrig sett huset i oslo, men det skall bli!

Härliga bilder från "moppeturnén" där också, även om regnet öste ner...

Trolda - kram :)

2012-08-03 @ 20:14:40
URL: http://trolda.blogg.se
Postat av: Mia

Verkar vara ett fantastiskt bygge som lockar mig. Tror man "måste" uppleva det.... :-)

2012-08-04 @ 19:29:52
URL: http://miatankar.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback