Älgskötselområden ...

... bildas nu och jag hör att telefonen går varm. Roland är ordförande i Årjängs jaktvårdskrets och insatt i den nya lagstiftningen. Man ska alltså bilda större områden för att få en effektiv älgförvaltning. En älgtjur har 8000 ha som sitt hemområde ungefär. Flera jaktlag, viltförvaltningsområden, slår sig alltså samman på egna initiativ till älgskötselområden.

Ett älgskötselområde ska kunna i princip förvalta en egen älgstam och bör alltså omfatta bortåt några tusen hektar enligt expertis. Det ska göras 3-åriga skötselplaner utifrån de inventeringar som gjorts och så ska man sätta upp ett mål för hur älgstammen i området ska se ut. Det beslutas alltså inte uppifrån hur många älgar som ska skjutas eller finnas kvar utan det blir älgskötselområdena själva som bestämmer.

Om man väljer att ha en älgstam på 12 älgar i vinterstam så kan man skjuta 4 älgar per 1000 hektar = 2 stora och 2 små för att hålla kvar på den nivån och där har många älgskötselområden valt att lägga sig.  

Om man väljer att gå på de stora skogsbolagens linje med att ha 8 älgar per 1000 hektar så blir avskjutningen 2,4 älgar per 1000 hektar. Det skulle i så fall på vårt område Harnäs vvo, 3800 hektar,  innebära att man kan skjuta c:a 9 älgar per år = ungefär 4 vuxna och 5 kalvar.

De här siffrorna förutsätter att man inte har varg i området. Med vargförekomst så blir det ingen avskjutning alls troligtvis med den låga nivån och kanske några enstaka på den högre nivån.  Man räknar med att en vargflock kan behöva äta 120 älgar per år så då blir det inte mycket kvar till jakt. (Ett vargrevir är större än ett viltvårdsområde)

Men som sagt det är upp till varje älgskötselområde att besluta om hur man vill förvalta sin älgstam

Risviken, Snarkil och Harnäs har gått samman och kallas Järnsjöns älgskötselområde. Järnsjöns älgskötselområde har beslutat lägga sig på nivån 8 älgar per 1000 hektar i sin treåriga älgskötselplan och det kommer när man skjutit ner till den nivån att innebära en kraftig minskning av älgavskjutningen. Här på Harnäs vvo har man tidigare brukat skjuta 20 - 30 älgar varje år.  I framtiden kan man alltså räkna med en nivå på c:a 9 älgar per år.  Och kraven uppifrån blir hårda på att man inom älgskötselområdet verkligen når sin målnivå och att man regelbundet redovisar sina inventeringar.

Nytt är också det som kallas älgförvaltningsområden, som kommer att  besluta om älgförvaltningen i stora sammanhängande områden och kommer att består av flera kommuner men inte följa kommungränser. Älgförvaltningsområdena ska följa viltets naturliga gränser utifrån sjöar, älvar, vägar, viltstängsel osv.

Ja, ungefär så tror jag att det blir om jag har snappat upp rätt i förbifarten.

Kommentarer
Postat av: Veiken

Jag förstår inget av det där, men man hoppas ju att folk vet vad dom gör när det blir ändringar, både för människan och djurens skull.

Postat av: Inga Magnusson

Ha ha... nej jag vet inte om jag fattat allt rätt heller. Vad som däremot verkar helt klart är att all den inventering som krävs ska jägare och markägare betala för så det blir mycket dyrare att jaga älg. Det betalas fällavgifter till staten för skjutna älgar och de kommer att bli betydligt högre än förut. Och så ska fler tjänstemän på olika nivåer betalas också, för fakta måste ju samlas in någonstans. Ja, den som lever får se. Vi har ju med tidigare system lyckats bygga upp världens kanske bästa älgstam, får se om detta blir lika bra.

2011-09-12 @ 22:46:40
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Gunvor

Finns inget goare kött!

2011-09-13 @ 15:02:30
URL: http://svenska.iedior.se/#home

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback