Vargtiken ...

... som flyttades från Jämtland till Kilsbergen i Närke, har nu vandrat förbi Torsby i Värmland och in i Norge. Området på norska sidan mot svenska gränsen är "ulvezon", det betyder att vargen är fredad där. Vargflockarna går över gränsen så det betyder inte så mycket att hon har valt att emigrera till grannlandet i väster. Förhoppningen är ju att hon ska sprida sina gener till nya valpar, så att vi kan ha en liten men genetiskt frisk population istället för en jättestor och genetiskt utarmad. För det tycks vara den enda alternativen just nu. Sen borde den vara bättre fördelad så inte merparten ska trängas i Värmland och Dalarna. Vi delar gärna med oss av glädjen / eländet, hur man nu väljer att se det.  

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/varg-har-emigrerat-till-norge_6073737.svd

Kommentarer
Postat av: Znogge

Hoppas hon hittar rätt där då. Så det blir fina valpar därefter...Trevlig fredag!

Postat av: Lena

Hon hade nog hittat till Norge på egna tassar, utan att bli sövd och tvångsförflyttad. Stackars djur, som utsatts för klåfingriga beslutsfattare.

2011-04-08 @ 08:24:59
Postat av: Inga M

Båda: Hon hade ställt till det så där uppe så alternativet för hennes del var nog avlivning om hon inte hade flyttats pga sin värdefulla gener. På egen hand är det inte säkert att hon vandrat till Norge, hon hade mat inom bekvämt avstånd där hon befann sig tidigare. Så jag tror att hon ska vara tacksam för förflyttningen, den räddade hennes liv.

2011-04-08 @ 13:42:09
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Lena

Den tiken är tydligen en duktig jägare, som kunde riva renar. Norska inhägnade får och lamm lär vara lätta byten för henne. Eller, har jag missat något?

2011-04-08 @ 18:03:07
Postat av: Inga Magnusson

Lena: Ja, i Norge går får till och med lösa på skogen så det lär finnas mat för henne och de andra vargarna i den norska ulvezonen. Det är ju de beslut man valt att ta, det pris som beslutats ska betalas för att de stora rovdjuren ska få återta en plats i vår natur.

2011-04-08 @ 19:48:08
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback