Varg attackerade kvinna och barnvagn ...

... i Riala utanför Stockholm. Riala ligger i Norrtäljereviret så det verkar logiskt för många. Samtidigt muttrar gubben att med tanke på hur många sällskapshundar som man låter springa lösa i stockholmstrakten så är inget omöjligt.

Det var två vargar enligt rapporterna i media, den ena av dem tog familjens hund, en wachtel och bar den in i skogen. Den andra gjorde utfall mot barnvagnen. Men kvinnan lyckades skrika och fäkta med armarna och skrämma den på flykten. Hunden dödades förmodligen, har inte hittats än, eller resterna kanske man kan säga.

 Jag läser om detta kl 11 på söndag förmiddag och nu väntar vi bara på vargkramarnas undanflykter och ursäkter:

Några av följande kanske blir använda:

- Det var inte vargar, det var hundar, för vargar attackerar aldrig människor, vargar är ofarliga.

- Kvinnan måste ha provocerat vargarna på något sätt, kanske skrek hon redan när de närmade sig och det är klart att de kände sig hotade då.

- Vargarna hade valpar alldeles i närheten och de försvarade bara vad de hade rätt till

- Dumt av kvinnan att gå omkring med hund i vargrevir, i ett revir är det vargar som har "förkörsrätt"

- Vargarna ´hade hungrat i flera dagar och detta var deras sista möjlighet att få lite mat.

- För hundra år sedan jagades varg med oetiska metoder, typ vargsax och nu hämnas ättlingarna.

- Bra att detta hände, nu har vi fått bevis för att vargar inte är farliga för människor, det är bara att skrika och fäkta med armarna.

- De här djuren är så lättskrämda att till och med en kvinna med barnvagn kan bli av med dem.

-  Nu gäller det bara för forskarna att ta reda på i vilken tonart hon skrek så att man kan träna upp de vargrevirboende människorna till att försvara sig.

-  Vargar är ju så himla tillgivna egentligen bara vi lär oss umgås med dem.

- Norrtälje kommun måste få extra forskningspengar till att lära invånarna om varg, för de måste vara  djupt okunniga. Så brukar de betraktas som bor närmast varg eftersom de brukar bli alltmer skeptiska över tid. De som gillar varg ograverat betraktas däremot som pålästa och kunniga, oavsett var de bor.

- Media borde inte skriva om det här med stora rubriker, det kan skrämma folk i onödan.

- Enligt all tillgänglig statistik så skadas eller dör barn aldrig av vargangrepp, de skadas eller dör av olycksfall, sjukdomar eller i värsta fall av anfall från arga hundar. Så ingen behöver vara rädd för varg.
 
http://svt.se/2.22620/1.2397345/vargar_anfoll_kvinna_och_barn&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29

http://di.se/Artiklar/2011/4/17/233218/Vargar-anfoll-kvinna-och-barn/


Uppdaterat:_ Olle Liberg, vargforskare i Sverige, underkänner kvinnans berättelse. Vargen kan inte ha attackerat henne, svenska vargar attackerar inte människor för det har han aldrig varit med om, eller hört något om. (Det är lögn förstås, jag har pratat med ett par stycken, men det var män i skogslän, inte kvinna med barn i Stockholm) Enligt Olle så attackerar vargar hundar för de betraktas som inkräktare i reviret. Undrar hur det kommer att gå för resten av hundarna i Riala om vargarna nu börjat få smak på hund. Och även blivit hotfulla mot människor.

Uppdaterat: Enligt Jägerförbundets Gunnar Glöersen så är de här vargarna vana vid att människor inte utgör något hot så de har ingen skygghet för människor, eventuell skygghet för människor är något som förvärvas genom exempelvis jakt. Gunnar menar att när vi sagt ja till varg i Sverige så har vi också sagt ja till den här typen av konflikter, dvs att människor kommer i närkontakt med varg och upplever det obehagligt, precis som det har varit i Värmland i 30 år nu. Entusiasmen för varg brukar avta när avståndet till dem minskar.  
http://www.expressen.se/nyheter/1.2405852/experten-vargar-havdar-sitt-revir-valdigt-starkt
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12895420.ab


Uppdaterat: Jo, det var en varg konstaterar inkallad expertis, resterna av familjens hund har hittats.Där stöp den undanflykten. Återstår de övriga. 

Uppdaterat: Kvinnan blev verkligen rädd, slet barnet ur vagnen och sprang hem helt skräckslagen. Hon fattar ingenting, hon har i likhet med de flesta av oss hört att vargar inte uppträder aggressivt mot människor och hon har inte varit rädd för varg fast hon bor i ett vargrevir. Men enligt Olle Liberg så har kvinnan alltså fel, vargen var inte alls intresserad av henne och barnet, den var blockerad av att det fanns en hund där och var enbart intresserad av hunden, garanterat inget annat.  Händelser av den här typen är alltså vad vi säger ja till när vi säger ja till varg i Sverige. Det är ett demokratiskt beslut, fattat av Sveriges riksdag.

http://www.dn.se/sthlm/extrem-revirkansla-bakom-vargattack
http://www.dn.se/sthlm/vargar-dodade-hund-i-roslagen
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/polis-utreder-vargattack-i-stockholm_6097259.svd

Uppdaterat:  På andra sidan Atlanten dödades i alla fall en joggande kvinna av en vargflock och hon hade inte ens en hund med sig. Men vargar kanske gör skillnad på kvinnor som pratar svenska och kvinnor som pratar amerikanska, eller också var hon ovanligt provocerande.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12233876.ab


Kommentarer
Postat av: Anders Hulthén

Det är troligtvis hundar ,inte vargar. Vargar är mer rädda för människor än människor är för vargen, om en varg känner lukten av människor så flyr den,den attackerar inte till skillnad från björnar.I Sverige finns det ju egentligen ingen anledning att vara emot eller vara rädd för vargar. I närheten där jag bor finns det två hundar som både ser ut som och låter som vargar.

Det verkar som att ju mer rovdjur det finns i ett land och ju mer rovdjursattacker på tamdjur desto mer accepterat är rovddjuren,det är typiskt för Sverige som har få rovdjur och få rovdjursattacker.

Motståndet mot varg eller rädslan att vara uti naturen i vargrevir är inte baserat på verkligheten utan på sagor.

2011-04-17 @ 12:15:30
Postat av: M.H

Som jag har förstått, så vet man inte i nuläge om det med säkerhet var varg, eller rörde sig om hundar. Oavsett, är händelsen naturligtvis inte acceptabel och utgör en situation som ingen vill hamna i! Rovdjur som går till attack mot människor beter sig inte normalt! Och "tam"djur som uppträder på samma sätt, utgör i mina ögon exakt samma fara!

Postat av: Jonne

Tror nog det var vargar men jag är ganksa säker på att vargarna var ute efter den hunden och inte ens såg människorna. Eftersom jag har haft hundar hela livet så vet jag hur dessa reagerar vid möte med andra hundar och de ser inte personerna som står med hunden utan allt fokus är riktad mot hundarna. Och eftersom hundar och vargar är samma art och har samma egenskaper så fungerar de säkert likadant. Tråkigt för hunden och ägarna men man ska inte ha lösa hundar så här års heller, det är viktigt.

2011-04-17 @ 15:38:43
Postat av: Nina Lindh

De kommer säkert fram till att det var barnet, vagnen och kvinnan som anföll stackars vargar. Eller nåt sånt.

2011-04-17 @ 19:12:11
URL: http://ninalindh.blogspot.com
Postat av: Gunvor

Den vanliga kommentaren är ju att några halvvilda vargar från Gysinge var de enda som någonsin dödat någon människa i Sverige, men i Hembygden 2011, utgiven av Dalslands Fornminnes- och Henbygdsförbund finns en artikel av Roy Ferling - Varg i väst. Där framgår att nog inte alla andra vargattacker kan skyllas på hundar - vare sig i artonhundratalets Sverige eller dagens Indien.

2011-04-17 @ 20:40:41
URL: http://svenska.iedior.se/#home
Postat av: Inga Magnusson

Alla: Suck, man blir så trött på alla bortförklaringarna. Faktum kvarstår; vargar är farliga djur, de är inte av naturen skygga för människor. Den del av befolkningen som tvingas leva i vargrevir med mycket varg runt sig upplever det obehagligt och ofta inskränkande på livskvalité.

2011-04-18 @ 05:43:54
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Engström

Sanslöst dålig rubrik. Vargen tog hunden inte kvinnan. Har man lös hund i vargrevir så här års visar man prov på otroligt dåligt omdöme. Hade hunden varit kopplad hade ingenting hänt. PS: Vildsvin dödar fler än tio gånger så många hundar per år, och många många fler skadas eller dödas av klantiga skyttar varje år. Skärpning.

2011-04-18 @ 17:28:42
Postat av: Madeleine

Varghatare: Sluta vara så dramatiska

Vargälskare: Inse allvaretÄven om jag är för vargen så är vargen just ett DJUR, och alla djur är oberäknerliga. De som säger att de är harmlösa har fel, det har hänt ett par gånger att vargar attackerat människor och det ska man inte ignorera. Men man ska heller inte dra till med facklor och högafflar. Ha respekt inför naturen och var alltid vaksam i närheten av djur. Jag har en bondgård och bor precis i ett vargrevir, så jag vet hur det är.

2011-04-18 @ 19:35:42
Postat av: Inga Magnusson

Engström: Nej så är det tyvärr inte. Hundar tas ibland även om de är kopplade eller finns i hundgård, eller bara rastar i trädgården. Så koppel är ingen garanti. Men jag kan hålla med Dig om att det är ett oskick att ha hundar lösa under hundförbudstid, med tanke på att hela naturen är som en enda barnkammare då.Sen hänger jag inte med i Din logik. Är det inte sorgligt och tråkigt att en familjs hund blir tagen av varg för att ett antal hundar dör av vildsvin? Ungefär som att det spelar ingen roll om ett barn dör av olycksfall eftersom fler barn dör av sjukdom?2011-04-18 @ 21:44:54
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Kalle

Min hund blev överfallen och svårt biten av en annan hund 20 meter från min port mitt inne i stan när jag hade honom kopplad. Jag blev j-vligt skärrad men inte blev det några löpsedlar om det inte.Jag känner med kvinnan, jag skulle vara helt förstörd om det hände mig, men att vargar dödar en handfull hundar varje år är ett dåligt argument mot att hålla nere vargstammen med tanke på vilka risker samhället accepterar att hundar och människor utsätts för i andra fall.2011-04-19 @ 03:46:08
Postat av: Inga Magnusson

Kalle: Det finns en väsentlig skillnad mellan hundens attack på Din hund och vargars attack på hundar. När en annan hund ger sig på Din hund och dödar eller skadar den så är det straffbart, en aggressiv hund kan tvångsomhändertas och avlivas. Men vargars närvaro är sanktionerad av samhället, de människor som plötsligt finner sig leva i vargrevir upplever det ofta som att de tvingas leva med en flock aggressiva oberäkneliga hundar. Det går naturligtvis men kräver för individen ibland inskränkningar som tär ordentligt på livskvaliteten.

2011-04-19 @ 06:47:41
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Eva

Jag bor mitt i ett vargrevir(självgående valt och jag lider absolut inte) i Bergslagen. Har stötta på varg på endast få meters avstånd ett flertal gånger. Den har vikt av och gått i väg. En hund som är lös är både mat och inne på revir, så det är inte konstigt att vargen går till attack. Lo gör lika dant om den stötter i hop med en räv.

2011-08-13 @ 01:29:37
Postat av: Inga Magnusson

Eva: Ok, det finns tydligen inget i Ditt levnadssätt i vargrevir som gör att Du får bekymmer med vargens närvaro för egen del. Men tänk om Du för en gångs skull kunde lyfta blicken från Dig själv och försöka sätta Dig in i hur det kan vara för de människor som mister sina hundar och som mister sina får och nötkreatur och ser dem lemlästade badande i blod efter en vargattack. Och de människor som måste ge upp sånt de drömt om och jobbat för och satsat på ett helt liv!!!!! Var inte så himla ego!

2011-08-13 @ 09:00:25
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Pontus Lindström

Mer licens-jakt på varg så slipper sånthär hända!

Det finns en orsak till varför människan, DU, JAG, VI nästan lyckades utrotade den för 100år sen!2012-01-31 @ 20:25:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback