Varg nafsar barn i tröjan ...

... i tröjan. Händelsen inträffade i Torsby i Värmland. Vargen cirklade runt den lilla familjen på promenad. När barnen förstod att det var en varg så blev de rädda och sprang till skydd. Då rusade vargen efter en av dem och nafsade i tröjan. En vuxen ingrep, skrek och slog med en käpp. Då hejdade vargen sig och la sig ner för att betrakta familjen på lite längre avstånd.

Lars Furuholm, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland, betraktar händelsen som ovanlig men rimlig. Han vill få in en anmälan så den kan utredas. Då kan man göra skrämselförsök och om det inte inte lyckas så kan man avliva vargen. 

Att vargar uppträder oskyggt så här inför människor händer då och då. Jag skrev en artikel en gång om människor som drabbats av den typen av närkontakt med varg. Det var en skogsmaskinförare, en skogshuggare och en älgjägare som satt på pass tillsammans med sin son. De beskrev samma sak, det här cirklandet  som till en början verkar mest nyfiket och lekfullt, men som blir allt mer närgånget. I två av  fallen jag skrev om var det en grupp vargar som betedde sig så. Man fann sig alltså omringad av en närgången vargflock. Och det upplevdes mycket obehagligt, speciellt pappan med sonen. Han hade till slut tvingats avfyra skott i luften att freda sig, då var en av vargarna bara på någon meters håll. Han var tacksam att han hade vapen i hand i det läget.

Det är logiskt att det blir fler vargar i de här situationerna, vargar är flockdjur och rör sig ofta i grupper.

Kommentarer
Postat av: TT

Den dagen den vandrar varg på Djurgården och nafsar folk i kläderna kanske det blir en reaktion.Jo, furu är ute det är jag fullt medveten om och vore det ett lite mindre bord utan svarvade ben kanske jag skulle orka måla det.

Vi har så mycket furu i stugan så jag vill inte ha det hemma också.

Postat av: Inga M

TT: Du har nog rätt tyvärr. När varg vandrade genom centrala Stockholm för några år sedan så blev det ståhej och allmänheten uppmanades att hålla sig undan. Men vargar och björnar runt husknuten i landsorten kan få bli envist närgångna utan någon större reaktion.Du kan lugnt ställa undan bordet, det blir alltså snart modernt igen.

2010-10-24 @ 12:34:11
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Ailas

Verkligen otrevligt med både björn och varg i närheten. Gillar inte heller vildsvin, förresten. Här var det ett par tjejer som kampade vid en sjö som fick besök av en galt... Flickorna lyckades komma undan, men risken var uppenbar!

2010-10-24 @ 14:32:17
URL: http://ailas.svenskablogg.se
Postat av: Inger Maryissa

Men vad läskigt...varg som nafsar på barnen...inte bra alls...

Det är inte naturligt att vargarna beter sig på detta sätt..

mycket oroande...

och kan tänka mig att de blev rädda.

och läskigt det du berättar om männen som blev omringade av en flock närgångna vargar.

tur att de hade ett gevär med sig och kunde skrämma bort dem

för man vet ju aldrig annars...

Förstår de som inte gillar att det finns så många vargar när sådana här saker händer

2010-10-24 @ 16:26:01
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: åsa

Håller med TT, då först kanske det tas på allvar, rädslan man har för att råka på en varg (eller björn) där man minst anar det..

Ha dé!

2010-10-24 @ 16:36:13
URL: http://tantraffas.blogg.se/
Postat av: Inga M

Ailas: Nej en morsk vildsvinsgalt är inte att leka med och de är grymt snabba.Ingermaryissa: Nja, det var bara mannen med sonen på älgpass som hade gevär med sig. Skogshuggaren backade undan den så småningom obehagliga flocken med en motorsåg som skydd, han tog sig så till sin bil. Mannen vid skogsmaskinen flydde upp i hytten.Åsa: Det är obehagligt att leva med stora rovdjur inpå knutarna, om man själv vill kunna röra sig fritt ute i skogen.

2010-10-24 @ 17:23:06
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Inga M

Niklas: Jag publicerar ogärna anonyma kommentarer.

2010-10-28 @ 18:01:57
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Mia

Det låter i allra högsta grad otrevligt. Att vi ska ha rovdjur i vårt land, det tycker jag. Men när de beger sig in till mänskliga boningar då tycker jag man måste få göra något åt stammen.

2010-10-31 @ 08:57:35
URL: http://miatankar.webblogg.se/
Postat av: Ia

Dags att dementera; Det var en HUND, närmare bestämt en Jämthund!!

Nu får det räcka med historier...

2010-12-05 @ 22:50:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback