Vargkriget ...

... är namnet på en film om tjuvjakt på varg och den sändes i kväll söndag.

Jag har två reaktioner för egen del:
Jaså
och
Överdrift

Jaså därför att det är ingen överraskning att tjuvjakt på varg förekommer. Forskarna beräknar att 20 - 25 vargar avlivas olagligt årligen. De finns med i beräkningarna i alla sammanhang, de ingår så att säga i kalkylen. Och ingen tror väl på fullt allvar att de här vargarna skräms ihjäl. De måste ju avlivas med några metoder och vi fick se en del av dem i programmet. Den som eventuellt har missat några fick lära sig här. Jaha, inga nyheter precis.

Överdrifter fanns exempel på, bl.a.  därför att jag tror inte att man kan fånga 2 vargar i sex tunnelfällor av den här typen. Det är en vanlig tunnelfälla som det finns många hundra av  för att fånga räv och lo och det betyder att massor av varg skulle ha hamnat i dem, men det har inte skett. Det här exemplaret av fälla var dessutom inte åtlat och arrangerat  på ett sånt sätt att något djur skulle kunna lockas att gå in där.

Sprängningen av lyan var märklig. Vargar bor inte i lyor, de valpar bara i lyor och det är alltså tiken som går in i lyan och får sina valpar, men hon börjar gärna strax att flytta omkring dem mellan olika platser. Det är alltså endast en kort period på våren som lya är aktuell så att riskera höga straff för att spräng lyor verkar märkligt och ineffektivt, speciellt vintertid när det inte finns några vargar i dem.

Att tre vargar skulle ha skjutits av det här nätverket i den vanliga vargjakten är också rätt orealistiskt. Det hade inte gått att smyga med något sådant när det var så mycket folk i de områden där jakten gick av stapeln. Skott hörs ju och kropparna måste tas omhand på något sätt. Sånt går inte att göra i stora folksamlingar utan att många får kännedom om det och börjar prata.

Realistiskt verkar däremot vapenhanteringen vara i mina ögon men jag är amatör på området. Det är ju rätt att man inte kan skjuta med kända registrerade vapen eftersom de går att spåra till kulan. Säkert är det också så att det finns folk som sköter den olagliga avlivningen på hemmaplan och att man kan ha kontakt med andra som också sysslar med detta, men bilden av jägare som åker runt i landet för att döda varg tror jag är fel och starkt överdriven. Jag tror heller inte på att det finns grupper som håller på med detta i stort sett på heltid. Det som målas upp i filmen av tjuvjägare som åker omkring med avsågade kulvapen natt efter natt i vargrevir är starkt överdriven.

Avlivningsmetoderna verkar också till del i alla fall vara de man använder. Men säkert olika metoder på olika ställen, alla har inte allt. Man tager vad man haver antar jag. Och att man kan ha kontakt med varandra för att informera / tipsa inom en begränsad krets tror jag också. Att lokalbefolkningen skyddar dem som sköter om illegal avlivning är också rätt, men inte av rädsla för repressalier, utan främst av lojalitet. Det finns ett starkt motstånd mot varg i vargrevir och de flesta är tacksamma att bli av med så många vargar som möjligt.

Sen får jag väl i ärlighetens namn också vidgå att dialekten  från Dalsland / norra Bohuslän  lyste igenom röstkamofleringen. De flesta som pratade i programmet verkar komma därifrån. Och det är väl inte omöjligt att varghatet och myndighetshatet är speciellt starkt där efter den ovanligt korkade domen mot Stig Engdal. 

Sammantaget blir ju intrycket att den här filmen bevisar inte något alls, det mesta verkar vara spelfilm, dvs att man fejkar situationer för att kunna illustrera vad programmakarna får sig till livs från sina informatörer. För om de som gjort filmen verkligen är med ute och spårar varg åt rätt håll i onda avsikter, eller spränger lyor, eller är med ute i motorfordon på nätterna i syfte att jaga varg, eller eldar upp vargrester, eller på annat sätt deltar i kriminella handlingar så är de ju åtalbara själva och straffen är ingen lek.
Kommentarer
Postat av: U.R

Det var eom sagt ett märkligt spektakel!En passus ang vapnen:

1.Ett vapen med så kapad pipa kan möjligen klara att hålla precisionen på 20-30m.

2. Du har en grym knall på sådant vapen. VArför då iten använda ljuddäpare?

3 . Varför låta sig ertappas med ett illegalt vapen om man stoppas av polisen?

4. Varför hade de vapenrem på sina vapen? Ska du ha ett smidigt vapen så är dessa bara i vägen!

5. Riktmedelen på dessa vapen var inte något anpassat för det som de sysslade med.Jag tror nog dessa grupper finns, men de lever inte i vår verkligenhet och de vargar de skulle kunna få ihjäl är nog mer ett misstag i så fall. Trams säger jag..


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback