Vargkriget en gång till

De här "tjuvjägarna" har lyckats med konststycket att få fiender i alla läger; både bland ivriga vargbevarare och bland jaktintresserade. Om nu avsikten var att skrämmas så ser det ut som om de  enda man verkligen lyckats skrämma upp är sig själva och de egna anhängarna genom att göra ett program med så dåligt anonymitetsskydd för de deltagande. 

Straffen för det de säger sig ha gjort är verkligen avskräckande, fängelse mellan 4 och 6 år och det måste vara svettigt för dem och deras familjer att nu bli utsatt för polisens intresse och inte minst för alla "privatspanare" ur alla läger.  Det är oerhört många som nu sitter och letar efter detaljer i filminspelningen för att lägga samman sina iakttagelser med andras och få kvalificerade gissningar åtminstone. Några kommer tyvärr att bi oskyldigt anklagade innan de rätta hittas. För jag är övertygad om att de kommer att avslöjas förr eller senare. Det är många som har mycket att vinna på att de ställs inför skranket och får svara för sina synder, men samtidigt synd om dem som finns i periferin på illgärningarna och kanske har lurats in i detta under falska förespeglingar om att bli någon sorts ""hemliga hjältar" och få "delta i det goda kriget". Synd också om eventuellt oskyldiga som misstänkliggörs.

Men det är inget "gott vargkrig" som bygger på såna här värderingar eller metoder. Det väcker inga sympatier i vargområden om man säger att sig nöjd med att djuren får plågas långsamt ihjäl med vissa avlivningsmetoder eller att man menar att några hundar får stryka med för den goda sakens skulle vid giftutläggning, eller att man avser att döda de människor som är emot den illegala avlivningen. Detta är synpunkter som är så extrema att de kan omfatta endast av några enstaka människor  i vårt land och inte många vill förknippas med dem.

De här människorna kommer att vakna upp väldigt ensamma i morgon och  påpassade av många. Det var trist att de fick så mycket medial uppmärksamhet och lyckades dupera journalisterna. (Reportrarna borde naturligtvis ha kollat upp rimligheten i de "fakta" som de matades med innan de gjorde programmet, vilken vanlig jägare som helst hade kunnat bidra med den kunskap som behövts för att hejda eländet!) 

 Frågan om hur rovdjuren ska hanteras politiskt är för viktig för att styras av enstaka kriminella indivder.  Den stora massans önskemål och tankar om detta borde få mer utrymme. För där finns naturligtvis underlag för för vettiga kompromisser till en väg framåt. Den politiker som försöker sig på konststycket att åka slalom mellan extremåsikter mot varg som dessa i programmet presenterade och  extremåsikter på den andra sidan med Mikael Karlsson SNF / Rovdjursföreningen o.dy. hittar inget som håller på sikt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback