Lodjursjakten...

... startar idag. I Värmland fälldes första lodjuret i trakten av Mangskog vid 10.00 idag måndag. Här i Sillerud tror jag inte att det blir något organiserat eftersom man inte sett några djur eller spår av djur regelbundet. Det har heller inte varit några lodjursslagna rådjur vilket man får vara tacksam för när vi har så mycket snö.

Uppdaterat vid 2- tiden eftermiddag; 5 lodjur skjutna, 15 återstår på licensen i Värmland
Uppdaterat igen vid 16.00 måndag em; 10 lodjur skjutna i Värmland varav ett i Årjängs kommun, i Tvärdalen. 10 återstår på licensen.
Tilläggas kan att man i år sjösätter ett nytt avrapporteringssystem via sms, ett system som ska minimera risken för överskjutning.

Här är listan på skjutna lodjur idag måndag 1:a mars
  • Mangskog
  • Östmark (Eftersök)
  • Ekshärad
  • Nyckelby, norr om Deje
  • Nyeds Mosserud, väster om Molkom
  • Årjäng
  • Rådatorp, norr om Väse
  • Likenäs
  • Mårbacka 
  • Ambjörby

 Uppdaterat igen sent måndag: Det finns uppgift i NWTs nätupplaga på att ytterligare ett lodjur skulle vara skjutet i Värmland, alltså sammanlagt 11, men jag vet inte om man i så fall menar att det var det tidigare påskjutna eller ett annat. Det finns ingen intern rapport om det djuret så det verkar rätt osannolikt.  Jag utgår ifrån att det är 10 djur skjutna varav ett är påskjutet och kommer att fortsätta eftersökas. Det skulle innebära att 10 återstår på licensen.


Kommentarer
Postat av: Ingrid

Ja stackars alla rådjur, nu när det blivit skare också, dom kommer att ha en hemsk tid framför sig de fyrbenta i skogen...

2010-03-01 @ 12:23:59
Postat av: Anne

Hörde en disussion på radion i morse huruvida lodjur är utrotningshotade, men de konstaterade själva att så knappast är fallet om man skjuter av.

Postat av: Inga M

Ingrid: Ja, det kommer att stryka med många rådjur nu när snön blev så hård. Om de slipper för hårt åtgångna lodjur så repar de sig snabbt igen.Anne: Nej det är ingen utrotningsrisk.

2010-03-01 @ 16:14:02
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Marianne

Vi hade tre lodjur som gick över gården (2 m från dörren) förra veckan på deras väg mot "skafferiet". Svågern min(bor granne ca 500 m från oss har haft sex rådjur hos sig i vinter som han matat, varav endast ett var kvar när lodjuren kalasat på de andra. Trist! Det är väl ett tiotal år sedan de gjorde samma räd och nu när rådjuren verkat etablera sig igen häromkring så kommer de tillbaka och gör slut på dem.

2010-03-01 @ 23:18:15
Postat av: Inga M

Marianne: Så var det här i Snarkil för några år sedan. Under en tid med djup snö i slutet på vintern så matade man rådjuren. Två lodjur gjorde en räd och dödade på samma natt 6 rådjur som vara låg slagna, utan att vara ätna av alls. Det är så ledsamt

2010-03-02 @ 07:19:30
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: David Skogström

Hejsan, ser du skriver mycket om lojakten, det var ja som sköt lokatten i gallere, du kan få bilder om du vill så du kan puffa till inläggen lite. skicka ett mail om du vill ha några så kan jag skicka dem till dej.. Mail: [email protected].. Mvh David!

2010-03-03 @ 15:13:25
Postat av: Inga M

David: Grattis till Dig önskar både jag och gubben (Roland Kylén om han är bekant!) Jag mailar Dig senare i kväll, det vore väldigt roligt att få bilder som går att publicera här på bloggen.

2010-03-03 @ 18:07:21
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback