Karin Sidenvall ...

... skriver för tidningen NWT, den stora dagstidningen i Värmland. Hon hatar jägare och älskar vargar. Det kan inte ha undgått någon det senaste decenniet. När det ska skrivas elakt om jägare och snällt om vargar så är det Sidenvall som är i farten.  Om man till äventyrs någon gång ibland (rätt sällan faktiskt!) skriver mer sakligt om varg och jägare då blir det andra reportrar som sätts på uppdraget. Och man funderar om det är så  att de texterna är mer till för att utåt ge en slags balans så att Sidenvall kan få frossa i sina rätt svulstiga artiklar, uppslagna med feta rubriker på läsvänlig plats. De vimlar ofta av förtäckta värderingar och känslosamhet, inte så sällan finns dessutom rena felaktigheter.  Den senaste var inte allra värst, men den är senast så det blir den jag länkar till.

När hon nu skriver om
vargjakten så säger hon sig har en anonym källa (riskfritt ljug om man vill! För ingen har rätt att spåra en anonym källa) som påstår att jägarna under vargjakten sköt på allt som rörde sig och att 75 av 100 jägare borde ha stannat hemma. Det låter inte som om den här jägaren var med på jakten alls, för de människor som jag har hört beskriva jakten utifrån egna erfarenheter (inte utifrån vad man läst i tidningen!) talar om en väldigt lugn jakt, utan stress.

Det står också att 12.000 jägare var ute. Det är lögn. Det var 12.000 som registrerade sig, men en kvalificerad bedömning från Jägareförbundet är att c:a 4000 deltog.

Däremot håller jag med Torsten Mörner i sak och jag har skrivit om det förut på bloggen och det är en allmän uppfattning bland jägare att man ska införa ett vargpass; dvs en utbildning för jägare som ska jaga varg. Eller mer troligt är att det blir ett "rovdjurspass", dvs en sammanhållen utbildning på att jaga björn, varg och lo, en utbildning som innefattar teori och praktik med skjutprov.

Suck! Man blir bara trött på Karin Sidenvall! Och trött på NWT som på det här sättet gör parodi på kraven på saklighet och allsidighet i sin nyhetsrapportering.  Man väljer att göra tidningen till en åsiktsmaskin. Praxis är ju annars att tidningars nyhetsrapportering ska vara saklig och allsidig, medan åsikterna finns i ledare och på opinionssidorna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback